Een onderwerp waar ik graag over praat en wat ik ook erg interessant vind is Artificial Intelligence oftewel in het kort AI. Veel mensen hebben daar direct een sci-fi gevoel bij waarin robots ons een kopje kleiner komen maken, maar dat is niet mijn insteek. Ik spreek liever over het begrip ‘Self Learning’ oftewel zelflerend.
Een zelflerend computerprogramma
Eerst even een klein stukje achtergrondinformatie. Heel diepgaand zal het niet zijn, maar wel van mijn kant de uitnodiging om hier wat uitgebreider onderzoek naar te doen. Er zijn veel bronnen te vinden die uitgebreid over dit onderwerp schrijven.
Voor mijn gevoel is het beste voorbeeld het programma dat door ‘trial-and-error’ zichzelf leert om bepaalde spellen te spelen en dat (uiteindelijk) beter te kunnen dan welk mens dan ook.
Mens Overstijgend
Daar zit mijn punt ook direct, computer ‘denkkracht’ dat veel sneller (en onvermoeibaar) is vergeleken met het menselijk brein. Tegelijk wel de mogelijkheid heeft om te leren en dus beter te worden. De restricties zitten er nog altijd in dat het niet meer doet dan wat de programmeurs van het programma vragen. Het is nu al wel zover dat computers sneller leren dan mensen, in dat opzicht zijn ze slimmer dan mensen en voor zoveel taken ook beter dan mensen.
Zo zijn er ook ontwerp AI’s die op basis van een aantal simpele restricties een ontwerp maken op basis van wat het leert, zo was de opdracht “ontwerp een viermotorige drone die zo licht mogelijk en aerodynamisch is.” en daar kwam dus inderdaad een ontwerp uit. Het is dus ook heel nuttig.
Ted Talks: Sam Harris – Can we build AI without losing control over it?
Eerder heb ik dit filmpje gezien en daar kwamen veel van mijn gedeelde bedreigingen in naar voren, al stopt deze Sam Harris op een bepaald punt, waar mijn denken verder gaat.
Bij een computerprogramma die als opdracht heeft om zichzelf te verbeteren (in de breedste zin van het woord) kan ik me een explosieve groei voorstellen. Ik kan me zo voorstellen dat het programma dan inderdaad zeer snel ver boven alle verwachtingen uit zou kunnen stijgen.
Zoals in het filmpje de vergelijking gemaakt wordt tussen ons mensen en de mieren, we zijn geen vijanden, maar wij mensen doen niet moeilijk over het verwijderen van een aantal mieren.
Sam Harris spreekt op den duur over dat de enige manier om de AI onder controle te houden een implementatie zou inhouden, noem het gerust een computer chip in de hersenen.
En dat is nou precies waar je dus echt de vreemdste kanten mee op kan. Het zo vaak besproken ‘merkteken van het beest’, of een gezamenlijk bewustzijn, misschien wel menselijke slaven? Wie beheerst wie?
Het moeilijke hieraan is dat je van te voren zeker niet kunt inschatten wat een dergelijke AI precies gaat doen, voor ons als mensen om alle mogelijke opties te verkennen is onmogelijk.
Maakbare god
Het filmpje sluit af met een quote die me bij is gebleven: “Now that we are working on building a god, we better be sure it is a god we can live with”.
Sam Harris roept op tot voorzichtigheid, hij vergelijkt een dergelijke AI dan ook met een god en ik snap zijn gedachtegang. Ook spreekt hij over het feit dat de betreffende technologische vooruitgang niet te stoppen is. Het is onmogelijk om te besluiten dat het te gevaarlijk is en dan maar niet door te ontwikkelen, dit omdat het te invloedrijk is. Ik vind het grappig dat hij afsluit met de oproep om een menselijke denktank op te zetten om te zoeken naar een oplossing voor dat wat onvermijdelijk is en er absoluut aan zit te komen.