Android of Apple? Open of Gesloten? Wat ben jij?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

In mijn posts gaat het over het algemeen over mensen en dat met goede reden. Het zijn mensen die mijn berichten lezen en er misschien iets aan hebben. Deze post gaat over een overeenkomst tussen mensen en dat wat mensen gemaakt hebben, software! Kunnen we daar iets van leren? Daarnaast worden mijn berichten waarschijnlijk meer gelezen door software dan door mensen. Zoveel ‘crawlers’ die hun werk doen voor zoekmachines om te indexeren en voor andere doeleinden. Al hebben die crawlers er niets aan om dit te lezen, jij hopelijk wel!

Aanleiding

De aanleiding voor deze post is een issue waar ik tegenaan gelopen ben. Iets waar ik een zekere allergie voor heb. Gebrek aan samenwerking, gebrek aan compatibiliteit. Ik heb een Samsung smartwatch en een LG telefoon. De horloge van Samsung draait op Tizen en is volgens eigen zeggen het best te gebruiken in samenwerking met een Samsung telefoon. Stom, want zo’n telefoon werkt op Android en een LG telefoon ook, waarom dan geen zelfde ondersteuning? Zonder grote omwegen kan ik nu geen gebruik maken van bepaalde functionaliteiten die het horloge wel zou bieden als ik een Samsung telefoon had.

Waarom? Ik kan me alleen bedenken dat het om geld gaat! Om marktaandeel. Het kan geen probleem zijn om de wearables goed te laten werken met alle Android telefoons, door via omwegen bepaalde Apps te installeren krijg je de functionaliteit namelijk wel aan de gang (althans, in de vorige versie). Kortom Samsung kiest de weg van Apple, gesloten en een betere samenwerking met de eigen producten.

Open of Gesloten bedrijven

Direct maar een link naar mensen! Ik weet dat er bedrijven zijn die zoveel als mogelijk samenwerken met de gehele keten (supply chain) en de concurrenten, andere bedrijven blijven zoveel mogelijk op zichzelf. Dit zijn keuzes van mensen over de omgang tussen mensen. Openheid brengt voordelen met zich mee, betere communicatie en openheid zorgt voor meer snelheid en lagere kosten. Uiteraard brengt het ook risico’s met zich mee, er bestaat een kans dat er ‘bedrijfsgeheimen’ naar andere bedrijven gelekt worden.

Apple vs Android

Misschien is het inmiddels al iets minder, maar vroeger was één van de grote pijlers van Android de openheid! Ik heb het gevoel dat het de laatste tijd steeds meer gesloten aan het worden is en dus meer op Apple gaat lijken. Om dat uit te leggen ga ik eerst vertellen hoe ik Apple zie.

Apple is een merk dat verschillende producten maakt, producten die ‘uitsluitend’ goed werken met andere producten van hetzelfde merk. De producten werken dan ook echt goed met elkaar. Het is echter zo dat elk product onder de Apple vlag wat mij betreft een te hoge prijs kaart heeft. Het prijsje dat er aan hangt is zoveel hoger dan van de ‘concurrent’ dat het wat mij betreft nooit de juiste keuze is. Wanneer je de Apple straat ingeslagen bent is het echter lastig om daar weer uit te gaan, een I-phone werkt nou eenmaal beter met een I-pad dan met een Android (of Windows) tablet.

Is dat klantvriendelijk? Het is natuurlijk volledig de eigen keuze en het is nou eenmaal makkelijker samenwerken met alles wat dezelfde taal spreekt.

Android (vooral in de begin periode) was een stuk meer open. Het is sowieso een besturingssysteem ontwikkeld door Google, maar niet uitsluitend gebruikt door Google, dat maakt het per definitie al minder gesloten. Je kunt verschillende merken telefoons, tablets of laptops kopen die draaien op het systeem van Google. Een LG telefoon werkt precies hetzelfde met een Acer Chromebook als een Acer telefoon met eenzelfde Chromebook.

Open of gesloten mensen

We hadden het al over bedrijven, maar hetzelfde onderscheid zie ik ook in ‘persoonlijkheid’. Er zijn mensen die alleen maar goed communiceren met mensen die op hen lijken. Er zijn ook mensen die goed kunnen omgaan met iedereen. Daar zit niet perse een keuze achter bij de persoon, zo lijkt iemand nou eenmaal te zijn. Uiteraard zijn er veranderingen mogelijk ook in openheid of geslotenheid, maar is dat nodig?

Bij mij speelt dan ook altijd de vraag of het aangeleerd of aangeboren gedrag is. Interessant om over na te denken, of uit te zoeken. Als het volledig aangeleerd is zou dat betekenen dat mensen in hun ‘start’ hetzelfde zijn en dat open of gesloten dus aangeleerd is. Dan kun je ook zoeken naar wat beter is en ga je mensen weer meer pushen naar eenheidsworsten.
De aanname dat mensen bij geboorte een onbeschreven blad is, is een theorie die Tabula rasa heet en gaat ervanuit dat het dus aangeleerd wordt.

Wat ik nu een beetje aangesneden heb is de ‘nature vs nurture’ discussie die in de psychologie gaande is.
Deze zelfde discussie is gaande in de kerk bij het pastoraat alleen noemen ze het daar vaak ‘schepping of schade’.

Persoonlijk vind ik het een interessant onderwerp en denk ik daar ook graag over na! God heeft het beste met ons voor en dus is zoeken naar het beste een juiste instelling. In de psychologie zijn we ook op zoek naar zo goed mogelijk, tegelijk is psychologie wat neutraler in die zin dat goed of fout wat minder lijkt te spelen. De vraag of iets valt onder ‘klachten’ en dus verholpen moet worden speelt daar eerder.
Mijn mening als christen is dat we minder bezig moeten zijn met goed of fout en meer met leven. Om dat terug te brengen naar Genesis: Eet van de boom van het Leven en laat de boom van kennis van goed en kwaad met rust.

En ik dan?

Wanneer ik naar mezelf kijk en eerlijk ben moet ik mezelf eerder als gesloten omschrijven. Ik probeer waar mogelijk te connecten met anderen, maar dat is voornamelijk omdat ik merk dat de ander connectie zoekt op die gebieden. Daar wil ik graag iets in leren, maar tegelijkertijd is mijn introverte persoonlijkheid best wel onderdeel van wie ik ben.

Deze blogpost is wat mij betreft meer een ‘openbaar’ nadenken over open en gesloten, misschien in persoonlijkheidstermen introvert en extravert?

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply