Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Steeds meer krijgt coaching bij mij de aandacht. Vroeger al zag ik snel de potentie bij mensen die ik sprak, maar ik had het lef vrij vaak niet om die mensen daarvan bekend te maken. Wanneer ik dat wel deed zorgde dat vaak voor een verlegen soort van ontkenning. Inmiddels denk ik beter te zijn in het delen van dergelijke berichten en zie ik ook zeker dat het voor de ontvangende partij een positieve invloed is.

Energie

We kennen het allemaal wel, werkzaamheden die energie geven of die alleen maar energie kosten. De waarde die we hieraan hechten is echter van mens tot mens verschillend. Sommige mensen hebben er in het geheel geen oog voor en doen er niets mee. Andere mensen zijn er alleen maar mee bezig en proberen heel hun leven daarop in te richten. Uiteraard zit het grootste gedeelte van de mensen daar tussenin. Wanneer je probeert om alles dat energie kost uit je leven te bannen dan zul je merken dat precies dat jou enorm veel energie gaat kosten.

Ik denk dan ook dat we moeten streven naar een balans. Het is raadzaam om op de energie-gevers en -slurpers te letten, maar wel met mate.

Piano Man

Je eigen kracht (h)erkennen

Een bijzonder inzicht dat ik opgedaan heb is dat we vaak onze eigen kracht niet zien. Het is dan zo vanzelfsprekend voor jou dat je het niet eens als kracht kan zien. De mensen om je heen zien het echter vaak wel, maar omdat jij er al zo in wandelt denken ze dat jij het ook al wel weet.

Sommige mensen nemen bijvoorbeeld van nature de leiding in een groep. Ze zien dat echter niet als hun kracht, het is namelijk heel vanzelfsprekend. Dat gaat vanzelf en de gedachte dat het bij iedereen wel zo zal zijn komt dan snel naar boven.

Vaak zijn dit ook nog eens die dingen waar jij energie van krijgt. Inzetten en verder ontwikkelen dus. Zoek ze op, vraag mensen om je heen wat ze zien als jouw kracht.

Onzekerheid

Bij mijzelf merk ik dat ik juist onzekerheid kan verwachten wanneer ik dingen als mijn kracht wil bestempelen.

Dit gaat mij zo gemakkelijk af, het zal wel te makkelijk zijn en zeker niet mijn kracht.

Soms heb ik zelfs dat ik een schuldgevoel ervaar omdat iets mij te gemakkelijk af lijkt te gaan.

Dit vind ik zo leuk, hier mag ik niet voor betaald worden.

Al deze ‘gevoelens zorgen ervoor dat ik die natuurlijke talenten te weinig aandacht geef. In plaats van ze te ontwikkelen had ik juist de neiging ze te ontkennen. Maar niet langer!

Persoonlijk

Het vorige stukje is gebaseerd op mijn eigen gevoel, gedachten en ervaringen. Dit omdat het lastig is om ‘algemeen’ te blijven bij dit onderwerp. Het is echter zo divers, we zitten allemaal net weer iets anders in elkaar, dus ik kan ook niet algemeen precies jou aanspreken.

Onderzoek jezelf, maak gebruik van hulpmiddelen en doe met mij mee in het verder ontwikkelen van je sterke punten!

Hulpmiddelen

Een geweldig hulpmiddel zijn mensen in je omgeving. Mensen die jou dagelijks meemaken, in privé, maar ook anderen in professionele situaties.
Vraag ze wat ze van jou vinden, om je eerlijk feedback te geven. Wat vinden ze dat je goed doet?

Uiteraard kun je ook absoluut bij jezelf op onderzoek gaan!
Pak er bijvoorbeeld pen en papier bij en ga je dagelijkse bezigheden door in gedachten. Dan ga je op onderzoek naar wat jij geheel natuurlijk doet, zaken die jou niet eens meer opvallen.

Welke vragen stellen mensen om je heen altijd aan jou? Krijg jij bijvoorbeeld altijd de vraag, van al je vrienden om een laptop te repareren?
Of vragen ze altijd aan jou om de moeilijke telefoontjes te plegen?

Ga op zoek!

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply