Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

De proefdruk van “Ik verdrink” is onderweg naar mijn brievenbus. Kortom (waarschijnlijk) nog heel even en dan is hij beschikbaar voor iedereen! Super spannend natuurlijk. Voor mij aanleiding om een post te schrijven over het ontwerpen van een cover. Geweldig onderwerp natuurlijk en hoewel het niet zozeer onderdeel is van het schrijven is het zeker wel onderdeel van het uitgeven.

Het plaatje

Tijdens het schrijven van o.a. “Ik verdrink” had ik al een plaatje in gedachten. Dat plaatje heeft in dit geval ook voor de titel gezorgd. Ik zag een donkere watermassa voor me, met een reddeloze gedaante daarin. Niets in de omgeving te zien, niets dan water. Dit plaatje was voor mij meer een soort korte video die zich in mijn hoofd afspeelde. Het is ook een beeld dat ik in mijn boek heb verwerkt en wat rechtstreeks uit mijn dagboek komt.
Dit beeld speelde door mijn gedachten tijdens het gehele schrijfproces. Het was dus een soort van digitale onderwerp.
Om dat beeld te vertalen naar een passende, aansprekende en aantrekkelijke cover is een kunst. Een heel vakgebied op zichzelf en daar heb ik dan ook hulp voor.
Ik heb iets in mijn hoofd en het eerste dat ik doe is zoeken naar voorbeelden. De plaatsen waar ik zoek naar voorbeelden zijn gratis stock sites. Een drietal daarvan hebben mijn voorkeur namelijk:

  1. Unsplash
  2. Pixabay
  3. Pexels

Hierna deel ik mijn ideeën met mijn grafisch ontwerper Fly High Quality en dit bevat dan uiteraard de voorbeelden. Ik vertel waar het boek over gaat, hoe het tot stand is gekomen, wat mijn beoogde doelgroep is en wat ik een beetje in gedachten heb. Mijn bedoeling is uiteraard dat de cover een representatie is van de inhoud van het boek, maar het is ook het visite kaartje.
Naast de ideeën geef ik uiteraard ook aan welke tekst er op moet komen en welke afmetingen de cover moet hebben.

Proef covers

Hierna is het even buiten mijn invloed om. Er wordt gewerkt aan mijn idee, maar uiteraard in de interpretatie van iemand die snapt hoe iets grafisch aantrekkelijk gemaakt kan worden.
Bij onduidelijkheden over mijn ideeën is er een kort lijntje, vragen zijn makkelijk te stellen in onze digitale tijd.
Niet veel later krijg ik dan een aantal voorbeelden voorgeschoteld. Interpretaties van mijn idee. Soms met subtiele verschillen, soms enorm uiteenliggende. Dit is het eerste moment dat ik de cover met mijn ogen zie, in plaats van in mijn gedachten.

De keuze

Het is dan de bedoeling om goed te kijken naar de voorbeelden. Welke past het beste bij mij, bij de inhoud en de doelgroep? Ik ervaar deze stap als erg lastig, voornamelijk omdat alle voorbeelden vaak zo geweldig zijn! Het gaat hier vaak om een soort van gevoel volgen denk ik dan maar. Uiteraard vraag ik vaak advies aan de mensen om mij heen, ook hier zijn je proeflezers goede opties!

Final touch

Na het maken van een keuze is het tijd voor de final touch. De cover die gekozen is proberen te perfectioneren. Komt de titel lekker naar voren, is de ondertitel duidelijk. De beschrijving achterop moet uiteraard helder, kort en goed leesbaar zijn. Moet er nog iets gebeuren aan het formaat van de letters of tekstvakken?
Als alles naar wens is komt de definitieve versie.

Coverontwerp door Fly High Quality

Proefdruk

Tijd om alles af te ronden bij het platform dat mijn boek beschikbaar gaat stellen. Dit betekend nog een keer het binnenwerk nalopen (manuscript in PDF). De cover bekijken na het uploaden. Dan is het tijd om een proefdruk te bestellen. Het wachten op deze proefdruk is vreselijk! Dit is namelijk het moment dat ik mijn boek eigenlijk al de wereld in wil gooien, maar dat is niet slim… eerst zeker weten dat hij goed uit de printer komt.
Klopt de proefdruk en is alles naar wens? Dan mag het boek uitgegeven worden. Voor “Ik verdrink” is dat moment bijna aanstaande!

Bij boekscout

Dwars door de duisternis is in eerste instantie uitgegeven bij Boekscout en daar ging het proces van de cover net iets anders. Ik vind het leuk om ook dat nog met jullie te delen.
Ook hier hebben ze eerst mijn ideeën aangehoord, maar het werk gaat meer buiten mij om. Ik voelde me een stuk minder ‘in charge’.
Uiteraard komt de cover in samenspraak tot stand, maar het is absoluut een product van de uitgever. Niet onlogisch overigens, de uitgever heeft ervaring met covers die goed in de markt liggen.
Uiteindelijk kwam er ook bij boekscout een voorbeeld mijn kant op en kon ik daar mijn mening over geven.
De communicatie was goed, maar nu ik in eigen beheer uitgeef merk ik dat de communicatie veel beter kon!
Ik herhaal wat ik in een eerdere post ook heb vermeld, boekscout heeft mij enorm geholpen om vertrouwen te krijgen in mijn eigen boek. Zeer waardevol om te kunnen leunen op ervaring.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply