Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inmiddels leef ik al ruim 3 maanden in Brazilië. Met mijn studie nog vers let ik uiteraard veel op cultuurverschillen en alles wat met psychologie te maken heeft. Mijn studie is nog zo vers dat ik er nog steeds mee bezig ben en dus telkens als ik weer aan een module werk heb ik extra haakjes en ingangen om over na te denken. Erg interessant, leerzaam en leuk. In deze post wil ik jullie meenemen in iets wat mij opvalt, iets dat niet positief is, gemakzucht. Direct wil ik benadrukken dat het hier gaat om mijn mening. Je kunt het geen wetenschappelijke studie noemen, amper een observatie aangezien mijn observeren een gekleurd is.

Nederlandse ambitie

Het is er absoluut. Er zijn tal van mensen vol ambitie die heel graag willen bouwen, groeien en uitdelen. Mensen die willen helpen bij het laten groeien van bedrijven, gemeenschappen en het helpen oplossen van (maatschappelijke) problemen. Dit lijkt echter bij een steeds groter wordende groep naar de achtergrond verdwenen!?

“Wat heb ik er aan? Dat kost mij teveel moeite. Niet leuk, niet mijn taak, niet wat ik wil.”

Jongvolwassene

Als ik dat zo hoor of zie dan heb ik het gevoel dat de essentie zit in ‘luiheid‘ en de dingen die naar boven komen zijn uitvluchten. Het zijn middelen om ervoor te zorgen dat er toegegeven kan worden aan de luiheid en zo min mogelijk energie kostende activiteiten. Minimale inzet, maximaal resultaat.

Braziliaanse ambitie

Ook hier is het natuurlijk niet goed om alles over één kam te scheren. Ook is mijn mening gebaseerd op een korte en beperkte periode en geografische locatie. Hoewel ik mijn best doe om zoveel mogelijk de taal op te pakken mis ik nog best wel een hoop en daar zit uiteraard ook een nuancering in. Tegelijk zorgt mijn lerende status juist voor een verhoogde mate van observatie. Nog een nuancering is te vinden in het feit dat ik ‘doorspekt’ ben van de nederlandse cultuur en dat veel van de braziliaanse cultuur dus vreemd voor mij is.

Na het aanbrengen van de nodige nuanceringen hierbij mijn observaties. Het lijkt erop dat de Braziliaan vaak is gaan liggen in zijn of haar situatie. Het is zoals het is en het kan en zal nooit veranderen. De ambitie lijkt weg. Ze werken wel, maar doen dat op de automatische piloot en zonder zich volledig in te zetten. Ze richten zich niet op het verkrijgen van een mogelijk betere toekomst.

“Het is nou eenmaal zoals het is. Dat kan ik niet veranderen.”

Een Braziliaan

Het is zonder twijfel zo dat de Nederlander een bevoorrechte positie heeft boven de Braziliaan. Geloof me, daar hoef je niet aan te twijfelen! Dat is zo!
Toch is de houding die de Braziliaan erop nahoudt onjuist. Overal zijn kansen en mogelijkheden, hier net zo goed als in Nederland. Gaan liggen in je situatie wijst op ‘luiheid’ en is niet de juiste instelling. Ik moet heel eerlijk toegeven dat de luiheid van 50 uur per week werken in een functie die je niet voldoende uitdaagt een vorm van luiheid is die ik liever zie dan de Nederlander die in zijn games wegvlucht nadat hij zojuist zijn 30 minuten werk zoeken heeft afgerond.

Ook voor de Braziliaan is er echter ruimte genoeg voor verbetering! Er is ruimte voor ambitie en groei. Je eigen gezin, familie, straat, buurt, ze kunnen waarschijnlijk allemaal wel wat verbetering gebruiken? Misschien is er wel behoefte aan hulp bij het stadhuis? Dit is over het algemeen allemaal terug te vinden in ‘zelfbeeld’, ‘zelfkennis’ en ‘zelfvertrouwen’.

Werken aan jezelf

Werken aan jezelf kost energie! Het kost tijd, moeite en het overkomen van teleurstelling. Toch is dat wat mij betreft de methode om te werken aan een cultuur. Het ontvluchten van alles wat energie kost gaat jou niet verder helpen en zo ook de maatschappij niet. Een maatschappelijk probleem is namelijk jouw probleem! Als jij onderdeel bent van de maatschappij tenminste.

Bijbelse cultuur

Natuurlijk is het tot dusver een vooral ‘werelds’ praatje geweest, maar hetzelfde is zeker ook door te trekken in het geestelijke. De Bijbel leert ons dat we onderdeel zijn van een ander Koninkrijk (althans wanneer je …). Weet je niet waar deze alinea over gaat en wil je dat wel graag weten? Vraag het dan aan de eerste de beste christen en laat hem of haar het uitleggen, lukt het die persoon niet ga dan samen op zoek naar de volgende. Of vraag het gewoon aan mij!

We leven in het Koninkrijk van God en zijn ook geroepen om dat uit te breiden. In essentie is het een perfect Koninkrijk, dus ik kan niet echt zeggen ‘verbeteren’, maar het uitbreiden van het Koninkrijk zorgt ervoor dat er absoluut verbetering plaatsvindt. Dit is de sleutel, een Koninkrijk is niet alleen in een hutje op de hei zitten, het gaat om samen! Ook in de bijbelse cultuur is het belangrijk dat jij werkt aan jezelf. Vernieuw je denken, zorg dat je weet wat God zegt en vertel dat aan anderen. Het begint echter bij weten, dat gaat om jou als persoon en dus identiteit, zelfkennis, zelfvertrouwen en een juist zelfbeeld.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply