Een enorm onderdeel in ons mens-zijn is te vinden in ons gevoel. Wat we zien, horen, ruiken, lezen, voelen, alles brengt een lading met zich mee. Een verhaal kan een gevoel oproepen, maar ook overbrengen.
Boeiend om over na te denken!
Mee voelen
Wanneer je een verhaal leest gebeurd het wel dat je volledig mee voelt met een personage. Dit is geweldig! Het zorgt ervoor dat je (veel meer) in het verhaal zit.
Hoe meer de schrijver hier rekening mee houdt des te meer kans dat het verhaal gaat leven. Overigens kan dit mee voelen op veel verschillende manieren. Grote gevoelens, of juist heel klein, kortstondig of juist langdurig, het maakt niet uit. Oefen hierin en speel hiermee.
- Beschrijf eens hoe een personage zijn/haar kleine teen stoot tegen een meubelstuk.
- Schrijf een stuk waarin je personage een afscheidsbrief maakt.
Tegen voelen
Je kent het (hopelijk) wel, dat gevoel dat een echte slechterik bij je kan opwekken in bijvoorbeeld een film. De slechterik doet iets wat jou oprecht boos maakt, of misschien juist bang.
Hoe dan ook, de antagonist kan ook heel sterke gevoelens oproepen!
Het schrijven hiervan is in mijn beleving heel anders dan bij het meevoelen met een personage.
Je moet als schrijver namelijk soort van in de huid van je antagonist kruipen om zijn acties geloofwaardig te maken. Je antagonist is een karakter, met redeneringen en doelen en die moet jij als schrijver voelen.
Het gevoel dat dit bij de lezer opwekt is alleen vaak heel anders dan wat er in de antagonist omgaat. Meestal leeft de lezer niet met de antagonist mee, maar het wekt wel (heel sterke) gevoelens op.
Probeer eens bij het lezen van een verhaal of het kijken van een film om in de rol van de ‘slechterik’ mee te gaan.
Proeflezers
Enorm belangrijk!
Ik durf proeflezers zelfs essentieel te noemen in het schrijfproces.
Vraag proeflezers ook naar de door het verhaal opgeroepen gevoelens. Hebben jouw scenarios de juiste(?) gevoelens opgeroepen?
Het woord ‘juiste’ is niet helemaal correct, wie ben jij namelijk om de juistheid van de gevoelens van jouw lezers te bepalen?
Heeft het de beoogde gevoelens opgeroepen? Is beter in dit geval, maar ik schrijf bewust juiste omdat jouw beoogde gevoelens misschien niet de juiste zijn. Het kan zomaar zijn dat je door je proeflezers op een andere weg terecht komt.