Geïnteresseerd luisteren

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inmiddels ben ik al even bezig met de opleiding Toegepaste Psychologie, de HBO variant van de universitaire studie Psychologie. Ik durf te zeggen dat ik al best wel wat geleerd heb en dat de studie goed bij mij past. Een voor mij echt centraal thema in de psychologie is ‘interesse’ en dat is waar ik jullie graag in mee wil nemen deze post.

Wat iemand zegt

De uitspraak “Wat iemand zegt heeft meer te maken met de spreker dan de toehoorder.” is in veel vormen terug te vinden. Wanneer ik het uitleg dan is er bij mensen vaak ook echt wel herkenning. Een goed teken wat mij betreft! Het is namelijk een menselijk trekje om onszelf dingen te snel aan te trekken. De genoemde uitspraak laat zien dat je eigenlijk meer leert over de spreker door zijn woorden dan over wat hij of zij van jou vindt. Zelfs als iemand je ‘uitscheld’ is dat alsnog iets dat meer over de spreker zegt.
Kortom trek het jezelf niet te snel aan.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Natuurlijk besef ik me dat het misschien niet zo makkelijk is als dat ik het nu even neer zet. Zoals al genoemd, het is best wel heel ‘natuurlijk’ om je dingen aan te trekken. Jij ziet immers alles vanuit je eigen perspectief. Tot dusver heb ik in mijn opleiding echter heel veel geleerd dat op een heel natuurlijke manier vanzelf zou komen door één enkel woord ‘interesse’. Wanneer je oprecht geïnteresseerd ben in die ander gaat veel van wat de psychologie ons leert (over het helpen van anderen) vanzelf.
Om even te laten zien dat het niet zo makkelijk is en dat je echt heel snel totaal in je eigen wereld zit hier drie uitspraken vanuit mijzelf.

1. Ik ben dankbaar dat mijn ouders mij als kind hebben laten dopen.

2. Ik ben dankbaar dat mijn ouders mij als kind niet hebben laten inenten.

3. Ik ben dankbaar dat mijn moeder niet geluisterd heeft naar het advies vanuit het medische apparaat om haar baarmoeder te laten verwijderen (voor mijn geboorte).

Wat gebeurd er met je wanneer je dit leest? Ik durf te beweren dat je niet mee gaat in mijn dankbaarheid. Vermoedelijk zet je vraagtekens bij de theologische basis van mijn eerste opmerking. Je voelt je mogelijk aangevallen door de tweede. Als je scherp en opmerkzaam bent (en bijdehand) zul je de eerste twee uitspraken elkaar vinden tegenspreken. De derde denk je mogelijk ‘ach het zal wel’.

Het is niet mijn bedoeling om alle mogelijke gedachten uit te typen, maar ik wil er wel een aantal toelichten. Reden is dat je zeker wel iets mag met je eigen mening! Daarnaast… alles wat ik hier schrijf kun je mee doen wat je wilt. Als er inderdaad theologische vragen opspringen bij uitspraak 1, dan kun je daar over zwijgen en denken dat het allemaal wel goed is. Je kunt ook vragen stellen. Afhankelijk van hoe belangrijk je het vindt zou je kunnen kiezen wat je doet.
Bij uitspraak 2 verwacht ik dat veel mensen zich aangevallen voelen. Als je bijvoorbeeld je kinderen wel heb laten inenten zou je mijn uitspraak kunnen zien als een aanval op jouw keuze.
Bij uitspraak 3, de meest impactvolle uitspraak voor mijn leven, zijn de mogelijkheden eindeloos. Rebellie tegen de medische wereld goedkeuren, afkeuren of zelfs helemaal niet aan denken.

Wat mijn uitspraken over jou zeggen? Eigenlijk helemaal niets. Ik bedoel niet dat de kinderdoop goed is, ik beweer hier zelfs helemaal niet dat het dopen is of besprenkelen. Wil je weten wat ik wel bedoel? Dan vraag je door. Mijn tweede uitspraak gaat helemaal niet over of ik inentingen goedkeur of juist afkeur, zegt niets over wat ik van jouw keuzes vind. De derde uitspraak, nou ja… vul zelf maar in.

Geïnteresseerd luisteren

Zo, terug bij het begin! Luisteren is de ander aanhoren en dat niet op jezelf betrekken. Luisteren is niet je eigen verhaal doen of jezelf verdedigen. Luisteren is wel doorvragen, het wegnemen van onduidelijkheid en de ander het volledige verhaal laten doen.

Ben jij een geïnteresseerde luisteraar?

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply