Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

“Dat kunt u heel makkelijk zelf online regelen!” Het is een veel voorkomende uitspraak in onze maatschappij, maar voor een behoorlijke groep mensen past die zin beter in een horrorfilms of nachtmerrie.
Ik kan me voorstellen dat deze blogpost jou nu direct minder interesseerd. Natuurlijk is het makkelijker online! Toch?

“Kun jij ons helpen met iets aanvragen? We hebben er recht op, maar het is niet aan ons besteedt om het aan te vragen.”

Toen ik langskwam om het te regelen was er al van alles bij elkaar gezocht aan artikelen, kranten, tijdschriften, overal stond in hun woorden ‘precies’ hoe het moest en hoe makkelijk het was. In precies zulke taal was het ook geschreven.

Uiteraard had ik me ook al ingelezen en wist wat er gedaan moest worden en ook waar ik zijn moest.

Eerste digitale loket: sociale dienst, wat blijkt? Een enorme banner met waarschuwing “wegens een storing kan het zijn dat ingevulde formulieren niet goed verzonden worden!”

Advies: even bellen, mailen of chatten.

Natuurlijk zonder vermelding van telefoonnummer. Zelf ben ik behoorlijk handig met computers, dus voor mij geen probleem, maar ik was hier niet voor mezelf en vroeg me dus direct af “wat zouden ze nu doen?”, waarschijnlijk had ik dan alsnog het telefoontje “help” gehad. Als ze al tot hier waren gekomen.

Ik zie echter een behoorlijke banner in beeld ‘live chatten’ en klik daar direct op, na nog geen minuut had ik een werkende link en kon ik verder.

“Hebben jullie een DigiD?” Vroeg ik omdat ik wist wat er komen ging.

“Ja hoor! Een oude en anders hier, op mijn rijbewijs staat het ook!”

Na wat tijd, geduld en aandacht kwam er een envelope omhoog met inloggegevens. Het was inmiddels duidelijk dat een DigiD niet hetzelfde is als een Sofinummer (of BSN-nummer zoals het nu heet).

De DigiD was hier bekend als ‘gegevens die de boekhouder nodig heeft bij de aangifte inkomstenbelasting’.

Ik kon weer verder. Pas na het inloggen werd mij bekend welke documenten er allemaal nodig zijn voor een juiste afhandeling. Ik prijs me gelukkig dat ik zulke nette geordende mensen hielp! Het duurde niet heel lang tot ik de benodigde documenten voor me had.
Met slechts één uitzondering: identiteitskaart of paspoort.

Deze mensen waren wel in bezit van een geldig rijbewijs, maar dat mocht dan weer niet!

Er is totaal geen behoefte om ergens naartoe te reizen, binnen of buiten Europa, dus waarom zo een document? Het kan alleen maar verlopen, verloren raken en aanvragen kost geld! Enig idee waarom we nu op de website zitten van de sociale dienst?
Uiteindelijk heb ik een verlopen id-kaart engeldige rijbewijzen toegevoegd en mijn beklag in de toelichting.

Voldoende tijd later kwam ik bij het einde van het formulier. Toen kwam een verplicht veld ‘E-mail adres’. Dat mag dan normaal zijn voor jou en mij, maar deze mensen hebben een brievenbus en dat is meer dan genoeg!

Gemakkelijk Online…

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply