Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Zelf ben ik in mijn hoofd al snel (en best vaak) bezig met de toekomst. Waar brengt dit (wat ik nu aan het doen ben) mij? Is mijn activiteit nuttig? Voeg ik iets toe?
Ik besef me dat er mensen zijn die andere vragen hebben. Hoe kom ik deze dag door? Kan ik aan deze situatie ontsnappen? Hoe kan ik mijn gezin redden? Waarom overkomt mij dit?
Dit besef maakt me stil en tegelijkertijd strijdlustig. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we geroepen zijn om de kop te zijn en niet de staart (Deut 28:13). Note: Het is prima als je wilt reageren dat ik teksten uit de context haal, verkeerd quote, etc., maar lees het liefst eerst het hele stuk (hier en in de Bijbel).

Vandaag een stukje over wat de psychologie ‘locus of control’ noemt. Geloof je dat ‘het’ jou overkomt of heb je er zelf invloed op? Kortom heb je een interne of een externe locus of control? Ben je de kop of de staart? Het gaat niet om goed of fout, juist of verkeerd, zelfs niet om waarheid of leugen. Mij gaat het in deze post om herkenning, weten wie je bent en hoe je denkt.

Natuurlijk kan ik je vertellen dat een interne locus of control (je hebt wel invloed) volgens de psychologie beter is, het maakt je veerkrachtiger en zorgt voor betere copingstrategieën. Wat heb je echter aan die kennis als je eerst volgende gedachte voortkomt uit de externe locus of control? Bijvoorbeeld: ‘Heb ik dat weer… gezegend met een externe locus of control.’
Aan de andere kant zit iemand met een interne locus of control hier ook niet op te wachten. Voorbeeld: ‘Wat een open deur! Natuurlijk is het beter om invloed uit te oefenen!’
Deze post is dus niet bedoeld om informatie over te dragen, maar een poging om inzicht te verschaffen. Of je wel of niet geloofd dat je invloed hebt is namelijk een keuze. Het zijn jouw gedachtes, jij bepaald het.

Ik wil wel graag een opdracht neerleggen voor de mensen die dit interessant vinden. Ga eens rustig zitten met pen en papier in de buurt. Ga vervolgens je gedachten eens analyseren. Dat doe je door jezelf wat vragen te stellen, gericht op de gedachten die voorbij komen.
Waar gaat de gedachte over? Waarom had je deze gedachte? Gaat deze gedachte jou verder helpen? Heb je daar invloed op?

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply