Een opdracht over relaties. Wederom! Dit keer echter niet alleen relaties met mensen, maar ook met dingen en activiteiten.
Wil je bij het begin beginnen? Hier de voorgaande posts:
Journaling – Een eerlijk begin
Journaling #2 – De start
Journaling #3 – Eerste stapjes
Journaling #4 – Entry Two
Journaling #5 – Entry Three
Journaling #6 – Entry Four
Journaling #7 – Entry Five
Journaling #8 – Entry Six
Journaling #9 – Entry Seven
Journaling #10 – Entry Eight
Journaling #11 – Entry Nine
Journaling #12 – Entry Ten
Journaling #13 – Entry Eleven
Journaling #14 – Entry Twelve
Journaling #15 – Entry Thirteen

Hechtingsstijlen
In mijn beleving ging deze opdracht over hechtingstijlen. Een belangrijk onderwerp in de psychologie, vooral in ontwikkelingspsychologie. Deze opdracht was voor mij dan ook best wel herkenbaar. Bijzonder hoe een opdracht toch telkens weer diepgang kan hebben. De diepgang moet je uiteraard wel zelf toelaten en dat is ook onderdeel van deze opdracht. In hoeverre laat je dingen toe. Vluchten in je werk bijvoorbeeld, is meer een vluchten van iets vandaan dan naar iets toe. Het is goed om eens op onderzoek te gaan naar waar je vandaan vlucht.
Het idee in de psychologie is dat we in onze jonge jaren een hechtingsstijl ‘aanleren’ die de rest van ons leven onze relaties beïnvloed. Niet alleen de actieve relaties, maar ook de manier hoe (en of) we relaties aangaan.
Relaties
We hebben allemaal relaties, het gaat in deze opdracht namelijk niet ‘alleen’ over relaties met andere mensen. Het gaat hier ook over de relaties die we hebben met objecten, bijvoorbeeld je auto? Je TV? Of om activiteiten, zoals werk? Sporten? Hoe dan ook relaties hebben we allemaal.
Hoe je omgaat met relaties is volgens de psychologie dus afhankelijk van je hechtingsstijl. Aangeleerd in je kindertijd. Mijn vraag is dan uiteraard of het mogelijk is om je hechtingsstijl te veranderen en hoe moeilijk dat is?
Hoe dan ook een goede opdracht om eens diepgaand te reflecteren op je relaties.