Journaling #17 – Angst voedt angst

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Het onderwerp van vandaag is angst. Een gevoelig onderwerp en een onderwerp waar ik zelf veel over heb nagedacht in mijn leven. Natuurlijk krijgen jullie van mij de opdracht die Ollie beschrijft in zijn boek, maar ook in deze post veel vanuit mijzelf geschreven.
Wil je bij het begin beginnen? Hier de voorgaande posts:
Journaling – Een eerlijk begin
Journaling #2 – De start

Journaling #3 – Eerste stapjes
Journaling #4 – Entry Two

Journaling #5 – Entry Three
Journaling #6 – Entry Four
Journaling #7 – Entry Five
Journaling #8 – Entry Six
Journaling #9 – Entry Seven
Journaling #10 – Entry Eight
Journaling #11 – Entry Nine
Journaling #12 – Entry Ten
Journaling #13 – Entry Eleven
Journaling #14 – Entry Twelve
Journaling #15 – Entry Thirteen
Journaling #16 – Entry Fourteen

Opdracht

De schrijver legt uit dat hij zelf veel last heeft gehad van angst, bij hem ging het voornamelijk om de vraag “wat als” en dat kon hem lamleggen. Hij stelt dat de wetenschap heeft vastgesteld dat het grootste gedeelte van onze hersenen dat zich bezig houdt met emoties, gericht is op angst.

Zelf heb ik niet heel veel geschreven bij deze opdracht. Angst is in mijn leven bestempeld als de vijand en daarmee ben ik de strijd al een lange tijd terug aangegaan. De beste manier is wat mij betreft in lijn met wat Ollie stelt, maar gaat verder, je angst onder ogen zien. Het gaat niet alleen om je angst onder ogen zien, maar ook om daar de Waarheid tegenover te zetten.

Door angst gedreven

Zoals al beschreven ben ik al langere tijd geleden de strijd aangegaan met angst. Angst is een slechte raadgever, angst is niet goed. Je mag uiteraard reageren met het feit dat angst vaak een hele nuttige reactie is. Dat angst ervoor kan zorgen dat je bepaalde dingen laat die je ook echt zou moeten laten (bijvoorbeeld langs de afgrond lopen). Daar kan ik het maar ten delen mee eens zijn, natuurlijk is het goed om gevaarlijke dingen en situaties uit de weg te gaan, maar verlamd raken van hoogtevrees bijvoorbeeld? Nee!

De voorbeelden die ik met jullie ga delen zijn uit mijn eigen leven en gedachten. Dat ik zaken verkeerd geïnterpreteerd kan hebben zal ik niet ontkennen. Toch wil ik het graag met jullie delen.
Een lange tijd terug heb ik nagedacht over de kinderdoop en kwam ik voor mijzelf tot de conclusie dat hier de onderliggende drijfveer ‘angst’ kan zijn geweest. Welke ouder zou de ziel van zijn kind riskeren? Als er staat “Wie geloofd zal hebben en gedoopt zal zijn zal zalig worden” (Markus 16:16) dan zien mensen daar voorwaarden in. Kortom zo snel mogelijk aan de voorwaarden voldoen zorgt voor eeuwig leven? Dan zou je vragen kunnen stellen bij het geloven, maar daar kun je altijd nog kijken naar de Dordtse leerregels.

een kind van gelovige ouders dat jong sterft kon nog niet zelf daadwerkelijk het verbond verbreken. En daarom belijdt de kerk van de Reformatie in de Dordtse Leerregels, hoofdstuk I, 17: ‘Omdat wij over de wil van God uit Zijn Woord moeten oordelen, dat getuigt dat de kinderen van de gelovigen heilig zijn, niet van nature, maar uit kracht van het genadeverbond waarin zij met hun ouders begrepen (opgenomen) zijn, moeten de Godvrezende ouders niet twijfelen aan de verkiezing en zaligheid van hun kinderen die God in hun jeugd uit dit leven wegneemt (Genesis 17:7, Handelingen 2:39, 1 Korinthe 7:14).’

cip.nl

Ik lees angst in heel veel keuzes en geloofsovertuigingen die ik om me heen zie. Heel veel angst in keuzes en manier van leven.

Daar ben ik van vrijgekocht! Waarom nog bang zijn? God is goed en Hij heeft het beste met mij voor! Sterf ik? Dan ben ik bij Hem. Leef ik? Dan is Hij bij mij!

Wat beïnvloed jouw keuzes?

Inmiddels ben ik voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat ik mijn keuzes niet wil laten beïnvloeden door angst. Ook wil ik dan financiën mijn keuzes niet beïnvloeden, in essentie komt dat ook neer op angst overigens.
Het is goed om bij jezelf te onderzoeken hoe en wat voor invloed angst heeft.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply