Journaling #5 – Entry Three

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Een vijfde blogpost. Dit keer over de derde opdracht van de MindJournal van Ollie Aplin. Een korte post dit keer.

Wil je bij het begin beginnen? Hier de voorgaande posts:
Journaling – Een eerlijk begin
Journaling #2 – De start

Journaling #3 – Eerste stapjes
Journaling #4 – Entry Two

Mijn plekje buiten

Daar zit ik dan, weer lekker buiten op een bankje. Dit keer een ander bankje, mijn eigen plek was bezet. Het is schitterend weer op het moment dat ik daar zit met mijn MindJournal. Vandaag is het tijd voor Entry drie.

Voor ik begin met de opdracht neem ik de tijd om te genieten van de plaats waar ik zit. Buiten, in de natuur, rust om mij heen en in mijn hoofd. Hoewel het erg druk is met wielrenners, fietsers, hardlopers en allerlei andere actievelingen geniet ik van rust.

Entry Drie

Deze opdracht overviel me een beetje. Ik had de vorige opdracht nog in mijn hoofd, het rad van het leven. De opdracht waar ik best nog wel wat moeite mee had. Nu zit ik daar, voorbereid op het ergste en wat komt er tevoorschijn? ‘Schrijf maar gewoon over wat je vandaag gedaan hebt’. Een normaal, regulier, saai, dagboek?

De schrijver van de MindJournal Ollie Aplin stelt dat het bijhouden van (zelfs een) regulier dagboek, voor mannen een groter effect heeft dan voor vrouwen. Dat zou het ‘Bridget Jones effect’ heten.

Weer terug op een bankje in de natuur en door met de mindjournal. Entry 3.
Deze opdracht is om gewoon een ‘regulier’ dagboek te schrijven. Voor mannen schijnt het een groter effect te hebben dan voor vrouwen. Het zou het ‘Bridget Jones effect’ heten. Uiteraard voor mij goed genoeg om het zo aan te nemen, maar ik was toch wel benieuwd naar wat meer achtergrond. –> Hier <– even een link naar een duidelijk stukje onderzoek.

Bridget Jones

Heel kort uitgelegd gaat dit wederom over het ‘verwerken’ van gebeurtenissen of emoties. Mannen schijnen daar meer moeite mee te hebben en dus meer baat te hebben bij een dagboek. Schrijven over je emoties en wat je hebt meegemaakt helpt bij de verwerking daarvan. Hier heb ik in een eerdere post al over geschreven (#3).

Dus! Ook het bijhouden van een regulier dagboek heeft positieve effecten! Ik weet overigens ook van therapeuten die het ‘beschrijven van’ als opdracht meegeven. Dit is namelijk een laagdrempeliger manier van het praten over iets wat je dwars zit of wat je in je leven meegemaakt hebt.

Mindfulness

Hier wil ik het niet al te veel over hebben. Het is iets waarvan ik voor ik begon aan mijn journaling reis al van wist dat het terug zou komen. Ik ga de hele mindfulness beweging niet afkraken of ophemelen, je mag er van vinden wat je wilt.

Het boek refereert naar een ‘Check Yo’ Self’ en die wil ik wel graag met jullie delen. Het is namelijk goed om af en toe eens te raden te gaan bij wat je nou eigenlijk aan het ervaren bent. De Check bestaat uit 7 stappen:

  1. Sluit je ogen en neem een aantal keer diep adem.
  2. Vraag aan jezelf welke gevoelens je ervaart.
  3. Waar in je lichaam bevinden zich die gevoelens?
  4. Aanvaard het feit dat die gevoelens er zijn en accepteer ze.
  5. Vecht niet tegen die gevoelens, neem gewoon nog een keer diep adem.
  6. Blijf één minuut lang zitten en observeer je omgeving.
  7. Let weer op je ademhaling en herhaal de oefeningen over een aantal uur.

Aangezien dat het hier gaat om mijn blog, ga ik toch mijn mening geven!
Het is goed om je eens wat meer bewust te zijn van wat er nou allemaal in je omgaat. Dus doe gerust wat oefeningen! Liever dat dan constant door vliegen en rennen met alles wat je afleidt van wie je bent en waar je voor bedoeld bent. Slechts één onderdeel zou ik zeggen pas dat aan. Het zomaar accepteren van wat je voelt!
Daar kom ik namelijk geestelijk tegen in opstand.

Voor ik echt begin te preken stop ik hier. Ook deze opdracht was zeker weer de moeite waard!

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply