Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Je wilt studeren, bloggen, vloggen, of op een andere manier iets productiefs uit je handen krijgen, maar telkens weer kijk je op de klok en is de tijd verstreken die je daaraan had kunnen/willen besteden. In plaats van productie draaien heb je ingegeven aan je verlangen om te chillen.

Waarom deze post?

Ik heb bij mezelf helaas regelmatig gemerkt dat veel van mijn creatieve en productieve plannen niet tot realisatie komen. Het is niet zo dat ik helemaal niets doe, maar ik weet dat er meer mogelijk is en vaak raak ik zelf teleurgesteld in wat ik bereikt heb.

Nog niet al te lang geleden ben ik erachter gekomen dat bij mij het idee leefde dat ik het recht had om te ontspannen. Dat is ook wel zo, maar wat is nou eigenlijk ontspanning?

  • Ontspanning is niet hetzelfde als ‘tijd voor jezelf’.
  • Ontspanning is rust en evenwicht terugvinden.
  • Ontspanning heeft als doel, het verlagen van spanning.

Bij mij leefde dat ontspanning, tijd nemen voor mezelf was. Dat suggereert echter dat de rest van de dag niet mijn tijd is. In onze maatschappij is dat echter wel anders! Zelfs in loondienst hebben we een grote autonomie en mogen we zelf beslissen hoe we onze tijd indelen.

Wat is ontspanning en waarom is het belangrijk?

Ontspanning is het terugkeren naar een staat van rust en evenwicht. Spanning is nuttig en in veel situaties zelfs noodzakelijk, maar continue onder te hoge spanning is schadelijk. Schadelijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook voor de productiviteit.

Door regelmatig een pauze in te lassen verhoog je je creatieve vermogen, zo zie je meer kansen en mogelijkheden en ben je beter opgewassen tegen spanningsvolle momenten. Je zult beter functioneren en meer overzicht hebben, mede dankzij ‘het frisse blik’ effect (zie ook bedrock of hersenstichting).

Tijd om te Chillen

Het woord chillen is inmiddels alweer op zijn retour, maar toch wil ik het in deze post aanhalen omdat het heel goed de essentie naar laat zien van wat veel mensen zien als ontspanning. Chillen heeft als betekenis relaxen en is ook eigenlijk niet veel meer dan dat. Niets hoeven te doen, gewoon relax.

Dit is ook hoe ik het voor me zag als ik dacht aan ontspannen, maar daar zit dus mijn denkfout. Het cruciale verschil voor mij zit hem in de tijdsduur en het doel.

  • Ontspanning heeft als doel om weer terug te komen in balans.
  • Bij chillen is chillen zelf het doel.
  • Ontspanning zorgt ervoor dat je op een betere manier weer de spanning in kan.
  • Chillen is het einde van de spanning.

Verantwoord ontspannen

Er zijn tal van mogelijkheden om te ontspannen en wat voor de ene persoon goed werkt is voor de andere juist een brok van spanning. Om die reden gaat er van mijn kant geen lijstje komen om je aan te houden voor een goede en verantwoorde manier van ontspanning. Ik wil het in deze post meer algemeen houden.

Zorg voor een realistisch tijdskader. Wat je ook gaat doen, bedenk van te voren hoe lang je het gaat doen, spreek dat met jezelf af en zet eventueel een alarm. Doe je dit niet en is jouw manier van ontspannen om tv te gaan kijken, dan kan het zomaar zijn dat het onbewust is verandert in een oneindige chill-sessie.

Een timer op mijn ontspanning? Ik ga mijn vrijheid niet opgeven!

Ik besef me dat het voelt alsof er een stukje vrijheid verdwijnt wanneer je de momenten van ontspanning gaat beteugelen, maar dat is in principe niet zo. Wat je hiermee doet is de momenten van ontspanning toespitsen op het doel dat je ermee hebt. Als je gaat ontspannen omdat het klaar is met de dag en je wilt niets meer doen daarna, dan kun je het misschien beter ‘het doden van tijd’ noemen. Zelfs wanneer je besluit nog te ontspannen voor het slapen gaan, is het nuttig (en raadzaam) om daar een tijdslimiet op te zetten! Daarnaast zijn er nog heel veel andere tips en trucs als het gaat om ontspannen voor het slapen gaan, zoals het vermijden van schermen, blauw licht etc., maar daar gaat deze post niet over.

In realiteit zorgt het correct beteugelen van ontspanning juist voor meer vrijheid. Ik ben er van overtuigd dat ontspanning zonder grenzen precies is hoe we van onze kostbare tijd beroofd worden. Hier heb ik ooit ook een blogpost over geschreven: Media-misleiding – hoe we beroofd worden van kostbare tijd

Hoe krijgen we dit voor elkaar?

Vechten tegen onze gewoontes is een verloren gevecht. Onze wilskracht kan nog zo sterk zijn, maar ingesleten gewoontes zullen het uiteindelijk winnen. Tenzij we onze gewoontes weten aan te passen! Ook dat is weer een ander en uitgebreid onderwerp. Kijk daarvoor eens op de website van Gezondsheidsnet.

Het doel van deze post is niet veel meer dan bewustwording! Wordt wakker en ga correct om met ontspanning. Ga gebruik maken van ontspanning en laat het je niet beheersen.

Bedankt voor het lezen van deze post, is er iets dat je over dit onderwerp kwijt zou willen? Voel je dan vrij om te reageren of contact met mij op te nemen.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply