Kun jij succesvol zijn via de makkelijkste weg?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Willen we dat niet allemaal? Minimale inzet, maximaal resultaat!?

Succes kost iets

We hebben het er vaak over, zijn er massaal naar op zoek, maar het lijkt erop dat slechts weinig mensen het lijken te vinden: Succes!

Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.

Gregory Evans

Het is makkelijk om te kijken naar iemand die succesvol is en dan te denken dat die persoon geluk heeft gehad. Als jij dat had gehad was je ook succesvol geweest!
Dat is dus zeker niet waar deze post over gaat. Ik geloof niet dat het je in de schoot wordt geworpen, ik geloof wel dat het voor iedereen haalbaar is.

Eerste gedachte is niet de beste, het is de makkelijkste

Veel te vaak nemen wij genoegen met minder. We geloven dat onze eerste ingeving de beste is. Dit zou zo kunnen zijn, maar meestal is dat niet zo. “De eerste ingeving is de juiste” gaat overigens om toetsmomenten en zelfs daarin is het twijfelachtig.
Als je bezig bent met iets, zorg dan ook dat je er mee bezig bent. Investeer tijd, energie en creativiteit in het proces. Ga verder dan die eerste gedachte. Schrijf hem zeker op, maar ook de tweede, derde en vierde! Bedenk je een visie voor je nieuwe onderneming? Stop dan niet bij één, nee bedenk tien mogelijkheden, leg ze voor aan mensen die je steunen, slaap er een paar nachtjes over, ga tien stappen verder dan je eerste ingeving. Blijkt uiteindelijk alsnog de eerste ingeving de beste te zijn, dan heb je er in ieder geval zekerheid over en sta je ook meer achter je keuze.
Wat ik wil zeggen is dat meer tijd en energie in een gestoken project niet alleen een beter resultaat opleverd, maar er ook voor zorgt dat je meer gemotiveerd ben voor dat project.

Doorzetten, vasthouden en niet opgeven

Je bent niet van vandaag op morgen succesvol, het is een proces en je dat realiseren zorgt ervoor dat je geen valse hoop koestert. Zet in op het proces, het eindresultaat zal komen.

Succes gaat niet over het resultaat, het gaat over wat je leert op je weg er naartoe.

Vera Wang

Het is belangrijk om vast te blijven houden, te geloven in jezelf en het proces. Besef je waarom je bent begonnen en geef niet op. Wat mij betreft is het nuttig om terug te kijken naar wat je in eerste instantie voor ogen had. Een ondernemingsplan, een visie of missie, blijf daar aan vasthouden.

Vele mislukkingen zijn het gevolg van het feit dat men niet besefte hoe dicht men bij het succes was, toen men het opgaf.

Thomas Alva Edison

Heldere visie

Heb jij helder voor ogen wie je bent, wat je wilt en ook wat het proces is? Is het antwoord nee, dan is het nuttig om daar eerst tijd aan te besteden. Uitspraken als “ik wil succesvol zijn” of “ik wil rijk zijn”, zijn leeg en nutteloos. Het is belangrijk om je visie helder te hebben. Denk hier dus over na.
Ook als je al een visie hebt dan nog is het goed om daar weer eens over na te denken, weer eens onder het licht te houden en eventueel te herschrijven. Als het goed is maak jij een persoonlijke ontwikkeling mee, van dag tot dag groei en verander je, dat mag ook doorklinken in je visie.

Tracht niet een man van succes te zijn, probeer liever een man van waarde te zijn.

Albert Einstein

Zelfbeeld

Weten wie je bent is altijd een goed begin. Overigens is onderdeel van mens zijn dat je niet alleen kunt, maar zult veranderen. Het verkrijgen van een correct en juist zelfbeeld is niet een makkelijke opgave, maar wel van groot belang. Het gaat te ver om hier diepgaand over te schrijven in deze post, maar het is aanbevolen om hiervoor hulpmiddelen in te zetten, zoals een coach of tests.

Bemoedigende community

Daar ben je dan, je weet wie je bent en wat je wilt. Wat je wilt is niet perse iets bereiken, maar het proces is duidelijk. Nu sta je daar, je staat er alleen voor.

Alleen ben je nooit! Je moet alleen nog de juiste mensen vinden.

Het belang van ondersteuning is enorm, je eigen persoonlijke motivatie brengt je vaak niet heel ver. Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven, op het juiste pad gehouden te worden en te blijven bewegen. In ons digitale tijdperk is het mogelijk om wereldwijd contacten te onderhouden en dat zorgt ervoor dat je een community kunt bouwen of vinden die precies past bij wat jij doet.
De waarde van gelijkgestemden is niet te overschatten en uitzonderlijk belangrijk. Het is dan ook een serieuze taak om te investeren in de community.

First draft is niet je eindproduct

Dan nog even één enkele tip en deze is van praktische aard. Hij grijpt terug op dat de eerste gedachte niet de beste is. Wanneer je iets schrijft dan is je eerste draft nooit je eindproduct. Je leest het goed, NOOIT!
Kijk je eigen werk na, scherp het aan, verbeter en maak het het waard om te publiceren.

Zegt de Bijbel iets over dit onderwerp?

Ja, natuurlijk is het antwoord op die vraag. Dat is het antwoord namelijk altijd. Voor dit onderwerp wil ik refereren aan een aantal teksten. Ze komen neer op het feit dat het belangrijk is om te weten wie je bent, door te zetten en samen te werken.
In Hebreeën 12 spreekt Paulus over het lopen van de wedloop.
Johannes 3 beschrijft het verhaal van de ontmoeting tussen Nikodemus en Jezus. Aangaande samenwerken Genesis 11, vooral vers 6 is ongekend.

Hij zei: ‘De mensen zijn nu één volk en ze spreken allemaal dezelfde taal. Wat ze hier doen, is nog maar het begin. Straks kunnen ze alles doen wat ze bedenken.’

Bijbel in Gewone Taal Genesis 11:6

Misschien geen ‘positief’ voorbeeld, maar het laat wel de kracht van samen zien. In christelijke context Hebreeën 10:25.

Het is niet mijn bedoeling om uit te leggen en toe te passen, dat lijkt me goed te doen voor een ieder die dit leest. Vertel me je uitkomsten!

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply