Media-misleiding – hoe we beroofd worden van kostbare tijd

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Niet zo heel lang geleden had ik een droom waar ik angstig uit wakker werd. Dat betekent over het algemeen dat het een droom is die indruk heeft gemaakt. Zo ook deze droom, in deze blogpost ga ik niet de hele droom delen, niet alles was namelijk relevant voor de post. Of dromen een bericht uit ons onderbewuste zijn laat ik over aan de Freudianen.

De mediageest

Direct maar naar de kern van het verhaal. In mijn droom had ik een gesprek met een boze geest, deze sprak mij aan en stelde zich voor als de overste van de media en van entertainment. Hij manifesteerde zich als een gezicht dat uit de tv kwam en dan wel uit het Netflix startscherm.

Op het moment dat hij met me begon te praten maakte hij me duidelijk dat hij een deal wilde maken, waar we beiden beter van zouden worden. Wat ik moest doen was voor mezelf houden hoe ongelooflijk onderschat de media en (dom) vermaak wordt.

Ik mocht het aan niemand vertellen en als beloning zou ik iets krijgen wat ik niet meer weet. De geestelijke strijd kennende was wat mij beloofd was waarschijnlijk niet echt een beloning, maar meer een diepe valstrik.

Tijdens het ontwaken bemerkte ik nog een enorme angst en het heeft even tijd gekost om daar los van te komen. Terwijl ik op zoek was naar openbaring, bescherming en innerlijke vrede (ik doe dat door gebed) zag ik in de slaapkamer steeds (licht)flitsen.

De verborgen boodschap

Tot dusver heb ik alleen verteld dat media en vermaak onderschat worden. Uiteraard zijn daar nog veel meer woorden aan te besteden. Toch moet ik het een beetje ‘vaag’ houden, het gaat namelijk niet om zwart-of-witkwesties. Wat je wel of niet moet kijken is niet aan mij en daar ga ik dan ook niets over zeggen. Wat voor boodschappen er allemaal in films en series zit is in veel gevallen zelfs persoonlijk, zo ziet de ene persoon andere dingen dan de andere persoon. Het is wel goed om te kijken naar wat het met je doet, de inhoud van een film of serie. Klopt de uitwerking? Bouwt het op?

Dit was overigens niet het geheim waarvan de boze geest bang was dat ik hem zou vertellen. Dat geheim is veel ingrijpender en omvangrijker. De vraag “wat kan ik wel of niet kijken?” is een veel te oppervlakkige vraag, al houdt het er wel verband mee.

Tijd te besteden

De essentie leek hem hierin te zitten. We hebben tijd, maar we laten het steeds wegvloeien in een bodemloze put. Onze tijd voorraad lijkt door het afvoerputje te verdwijnen.

We beseffen ons niet hoe zeer we bezig gehouden worden, we worden ‘entertained’. We worden weggehouden bij wat er echt toe doet. De tijd tikt weg en daarmee ook ons leven en dat is werkelijk waar zonde van de tijd.

We zijn hier om een reden. Ik geloof dat we niet zomaar bestaan. Zo geloof ik ook in een leven na de dood, maar deze droom ging meer over het leven hier. Er is een reden waarom we leven en de ‘zoektocht’ naar die reden kost tijd en moeite. We kunnen onze tijd inzetten voor diepgang, maar in plaats daarvan besteden we een onmeetbare hoeveelheid tijd aan … niets.

Dus afleiding is fout?

Eigenlijk is dat de essentie, afleiding is ook het juiste woord. Wat ik met deze post niet zeg is dat je niet mag ontspannen en dat je geen film of serie mag kijken. Van dat hele “mag wel” en “mag niet” wil ik het liefste af!

Ontspannen is prima, maar doe het bewust.
Laat je niet afleiden.

Dit is geen super zweverige post waarin ik je vertel dat je de hele dag door moet bidden of mediteren. Het is een post waarin ik je graag wil aansporen je bewust te worden van iets waar je waarschijnlijk te weinig aandacht aan besteed, namelijk je tijdsindeling.

Afgehaakt

Ben je klaar met dit bericht? Is het genoeg? Bepaal je zelf wel hoe jouw tijd besteed wordt?

Het spijt me, maar er is een oorlog gaande. Het is een geestelijke strijd en je zit er middenin. Hopelijk ga je jezelf realiseren dat het strijdveld geestelijk begint, maar een directe impact op het fysieke kan hebben.

Een stukje voor de christenen

Besluit je zondagavond de beentjes omhoog te doen en een filmpje te kijken, terwijl je ervaart dat God graag met je zou praten door de Bijbel of gebed? Is het weer donderdag en zoek je elk excuus om maar niet naar de evangelisatie-avond te gaan die in je agenda staat?

De gedachte “Ik ben zo moe, het is beter voor me om lekker thuis te blijven.” is wat mij betreft aanleiding om met God in gesprek te gaan. Ben ik echt moe? Als ik zou moeten rusten dan weet God dat en zal Hij dat ook zeker zeggen en me de juiste weg laten bewandelen (bijvoorbeeld vroeg naar bed gaan).

Het gaat niet om de film die je kijkt

Geloof me, het gaat zeker niet om de film die je kijkt of juist overslaat. De grote misleiding waar deze boze geest het over had is echt veel breder dan dat. Er bestaat namelijk geen goede film zo lang je het uit de verkeerde beweegreden kijkt. En als je door de Heilige Geest gedrongen wordt om een film te kijken en je doet dit samen met Hem, dan wil Hij je hier iets mee leren, of wil Hij je gebruiken om daar iemand mee te bereiken.

Mijn ervaring is absoluut dat God goed is. Hij is geen slavendrijver, laat je die leugen niet opdringen! Hij heeft je lief en wil dat het goed met je gaat. Je zult merken dat je zeker wel ‘vrije’ tijd krijgt, je zult namelijk merken dat je geheel vrij bent! Vertrouw op God en betrek Hem in al je wegen en je zult merken dat je absoluut niets tekort komt.

Je hoeft echt niet bang te zijn dat je opeens hele dagen op rij de Bijbel moet lezen als je aan God vraagt “Heer wat gaan we nu doen?” en als dat wel zo is dan zal dat alsnog de beste tijd van je leven zijn.

Hij wil met je samen werken, samen met jou optrekken en dat is het hele idee. Geef je tijdsindeling aan Hem over.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply