Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Welkom in deze nieuwe blogpost! Een post over één van mijn favoriete onderwerpen ‘Motivatie’. De diversiteit van dit onderwerp is geweldig, maar wat ik voornamelijk positief aan dit onderwerp vind is de enorme impact op een mens die het wel/niet hebben van motivatie heeft.

Vrijheid

Het woord vrijheid roept verschillende associaties bij mensen op. Een afwezigheid van regels, van moeten kan het bij iemand in gedachten brengen. Sommige mensen denken aan rust en niemand in de buurt hebben. Uiteraard heb ik ook mijn eigen associatie(s) bij het woord vrijheid. Heerlijk achter mijn computer om te schrijven voelt voor mij als vrijheid, ik kan me helemaal storten in de woorden die ik op papier probeer te krijgen. Ook tijdens een wandeling in de natuur heb ik met regelmaat het gevoel van vrijheid. Ook op mijn werk kan ik me enorm vrij voelen, terwijl ik gewoon contractueel aanwezig moet zijn.

Vrijheid of juist niet?


Om even een geweldige foto een stuk minder aantrekkelijk te maken hierbij een andere associatie. Deze persoon staat op een klein stukje land compleet met daar omheen ijskoud water. Het water komt ook steeds hoger, als het blijft stijgen dan betekent dat heel snel een nat pak. De zon gaat onder, kortom nog heel even en het gaat enorm afkoelen. De persoon op deze foto is absoluut niet vrij! In tegendeel, hij of zij kijkt de dood in de ogen!

Het verschil

Wat maakt nou het verschil? Is dat de achtergrond van het verhaal? Misschien deels wel ja. Zeggen we dat deze foto in een warm land is gemaakt en dat de kust slechts op een paar meter afstand is, dan kan dat de boel zeker veranderen. Alsnog is het dan niet direct vrijheid, misschien moest deze persoon wel gedwongen poseren voor de foto. Ik ben van mening dat de motivatie van de persoon het gehele plaatje kan veranderen.
Zelfs al gaat het hier om ijskoud water in een verloren stukje oceaan, dan nog kan het een geweldig plaatje zijn van vrijheid. Kortom intentie, motivatie, bewuste keuzes verandert alles.

Motivatie maakt verschil

We kennen het (hopelijk) allemaal wel. Dagen die voorbij vliegen, het lijkt op rolletjes te lopen en de dingen die gedaan moeten worden voelen totaal niet als moeten. Mijn ervaring is dat wanneer je gemotiveerd aan de slag bent dat je dan totaal niet bezig bent met vrijheid.
Geen gedachten over dat de tijd kruipt, dat de dag zo lang duurt of dat je zo een behoefte hebt aan vrij. Het loopt, het gaat, je bent gemotiveerd.
Mocht je personeel in dienst hebben dan is het geweldig als je ziet dat ze gemotiveerd zijn. Ze zijn effectiever, meer betrokken en minder vaak ziek. Mocht je werknemer zijn dan is het geweldig om gemotiveerd te zijn. Je bent vrolijker, actiever, assertiever en gezonder.
Motivatie is een wondermiddel!

Hoe raak ik dan gemotiveerd?

Hier is veel onderzoek naar gedaan en er zijn voldoende theorieën over. Het is niet mijn bedoeling om van deze post een wetenschappelijk artikel te maken, dat doe ik in mijn studie al genoeg. Mijn bedoeling is het om jullie, mijn lezers, aan het denken te zetten. Nu weet ik dat er tussen de lezers alleen maar unieke personen zitten en dus is een pasklaar antwoord lastig.
Ga eens op zoek naar wat jou motiveert.
Voor mij weet ik dat ik veel waarde hecht aan autonomie, zelf de controle hebben over wat ik doe of niet doe. Ook weet ik dat ik uitdaging wil hebben, zaken die aansluiten op mijn competentie. Verbinding met andere mensen maakt alles leuker, maar is voor mij in mindere mate belangrijk voor mijn motivatie.
Nu heb ik toch een stukje wetenschap in mijn blogpost gebracht, namelijk de ZDT (Zelfdeterminatietheorie).

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply