Thuis de psycholoog uithangen

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

In de opleiding Toegepaste Psychologie heb ik op meerdere momenten gehoord dat je thuis beter niet de psycholoog kan gaan uithangen. Volgens mij is dat goed advies, waardeloos advies en onmogelijk en dat allemaal tegelijkertijd.

De klassieke therapeut

Om nou de klassieke therapeut uit te hangen terwijl je vrouw boos op je is en met een rood aangelopen gezicht tegen je praat, dat is misschien geen goed idee. Daarin is het misschien inderdaad goed advies om niet de psycholoog uit te hangen thuis.

Ik zie dat het je echt raakt, dat je er heel boos van wordt.

Reflectie op gevoel

Grote kans dat de boosheid escaleert.

De Roos van Leary toepassen op je eigen familie kan heel effectief zijn, maar is het ethisch verantwoord?

Wanneer je dingen leert kan het echter niet anders dan invloed hebben. Anders is het eigenlijk geen leren.
Bewust of onbewust, je gedraagt je op een bepaald ‘aangeleerde’ manier.

Meta-communicatie

In gesprekstechnieken leer je redelijk snel over meta-communicatie. Dat is een les die je niet ongedaan kunt maken. Er zit meer in communicatie dan de woorden die gesproken worden. We weten dit allemaal en passen het zelfs met vlagen toe, maar wordt je je bewust van het aspect dan breekt het echt heel veel open.

Zo praat je niet tegen je moeder!

Je toon op dit moment staat me echt niet aan.

Deze voorbeelden zijn meta-communicatie op een behoorlijke natuurlijke manier. Voorbeelden uit het dagelijks leven die we (waarschijnlijk) allemaal wel herkennen?

‘Zien’ wat er in een gesprek gebeurd is heel waardevol en kan een gesprek heel snel van ‘potentiële ruzie’ naar ‘elkaar beter begrijpen/leren kennen’ brengen. Dat is geen kwaliteit om uit te zetten, als dat al zou kunnen, maar om bewust in te zetten.
Het geeft een soort helikopter view over het gesprek, je gaat zien wat er nou eigenlijk precies gaande is.

Laat je Bijbel maar thuis!

De uitspraak; “Laat je Bijbel maar thuis.” waarmee mensen bedoelen dat je niet zo christelijk moet zijn, kan er bij mij dan ook echt niet in. Als het goed is verandert jouw hele wezen en je zienswijze, wanneer je het koninkrijk binnen komt. Dit kun je niet uitzetten omdat je leidinggevende het ‘niet professioneel’ vindt. Sterker nog, die uitspraak zou je moeten zien voor wat het werkelijk is. We hebben niet de strijd tegen vlees en bloed, maar… (Efeze 6:12-waar je maar wilt stoppen).
Direct aan jou de keuze wat je gaat doen, wereldgelijkvormigheid of niet? (Romeinen 12:2, maar ook bijvoorbeeld Efeze 4 & 5)
Het is wat dat betreft nog meer onmogelijk om de Bijbel thuis te laten, dan je ingewanden. Kun jij het wel? Dan moet je misschien toch nog even gaan overdenken wat voor jou het meest waardevol is.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply