We leven in een wereld waarin er op nieuwe manieren gekeken moet worden naar zaken. Nog steeds zijn er heel veel dingen hetzelfde gebleven, maar er worden ook keuzes uit het verleden herzien en positief verandert. Een voorbeeld daarvan is thuiswerken.
Een positieve draai
Er komt ons op het moment vrij veel negativiteit ter oren, maar dat is niet alles wat er op het moment gaande is. Er zijn nog steeds heel veel mensen die enkel volgen en (vrijwel) niet voor zichzelf nadenken, maar ook heel veel mensen zijn wakker geschud.
Zo een houding van alertheid en wakker zijn is voor enorm veel zaken goed, het geeft de mens eindelijk de mogelijkheid om eens na te denken:
- Wat neem ik eigenlijk altijd al voor lief?
- Wat voor leven leef ik? Waarom? Waartoe?
- Wat ik nu doe en wil, kan dat niet slimmer?
Ik ben er ook van overtuigd dat deze houding ervoor zorgt dat er nu zoveel productiviteitsvideo’s gekeken worden (en gemaakt!).
Een enkel punt wil ik in deze post verder uitwerken en dat is ‘thuiswerken’ of eigenlijk zie ik het meer als werken.
Wat is nou thuiswerken?
Iedereen heeft wel antwoord op deze vraag, maar ik stel hem toch. Ik wil het begrip namelijk wat scherper neerzetten. Wat is nou thuiswerken?
Thuiswerken is een vorm van Het Nieuwe Werken waarbij de werknemer op zelfstandige wijze (een deel van de tijd) thuis werkt. Flexibiliteit en de reductie van reistijd worden gezien als de grootste voordelen van thuiswerken.
Skepp – Wat is Thuiswerken?
Deze omschrijving is van Skepp en er is helemaal niets mis mee, maar ik vind hem onvoldoende van deze tijd. In alle eerlijkheid denk ik dat we het woord ‘thuiswerken’ moeten herzien.
In deze tijd is onderdeel van het sollicitatieproces ook dat er gevraagd wordt of je de mogelijkheid heb om thuis te werken. Persoonlijk denk ik dat het beter is als er gevraagd wordt of de sollicitant een eigen werkplek tot zijn/haar beschikking heeft.
Thuiswerken is thuis
Voor veel mensen is thuiswerken nog steeds een ding, ze hebben niet een eigen vrijgemaakte kamer waar ze hun thuiswerkplek hebben ingericht. Zo zitten er dus nog steeds mensen aan de keukentafel te werken terwijl het gezin door het huis vliegt. Absoluut niet ideaal!
Daarnaast is het niet hebben (of gebruiken) van een toegewijde (thuis)werkplek ook iets dat psychologische gevolgen kan hebben. Thuiswerkers ervaren meer werkdruk en werken vaker over (Derks, Agterberg, Beumer & Weel, 2011). Het thuis hebben van het werk kan een gevoel geven dat je als persoon nooit meer echt vrij bent van werk (Vos & Van der Voordt, 2001; Peters, Den Dulk & Van der Lippe, 2009).
Uiteraard zijn er mogelijkheden om dit effect te verminderen, zoals wandelen voor en/of na het starten met werken. Uren plannen en hieraan houden.
Een eigen werkplek

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het concept ‘kantorenverhuur’. De mogelijkheid om een (kleine) kantoorruimte te huren gewoon bij jou in de wijk. De inrichting van een dergelijke ruimte kan uiteraard variëren. Voor de ene persoon hoeft het niet meer te zijn dan een bureau en (een goede) stoel. Een ander heeft wat meer nodig, een twee-tal beeldschermen, een docking station, muis en toetsenbord. Het zou allemaal aangeboden kunnen worden onder de kop ‘te huur, werkplek’. Hoe fijn zou dat zijn? Je eigen kantoor op loopafstand van je huis, alles goed geregeld en dat voor een vast bedrag per maand, uur of wat dan ook. Opties als printen, koffie, thee en wat je allemaal nog meer kunt bedenken zijn een goede toevoeging.
Het kost allemaal geld!
Inderdaad! Een werkplek huren kost geld, je eigen werkplek thuis inrichten en gebruiken kost geld. Raad eens? Je werkplek op kantoor, waar je vroeger zat, kost ook geld! Nu is de vraag wie moet dat gaan betalen?
Er zijn al bedrijven die een vergoeding geven voor het thuiswerken en dat is super mooi. Eerlijk gezegd ook niet meer dan normaal, maar van de werknemer mag ook wel wat verwacht worden. De flexibiliteit en autonomie die je terug krijgt voor het thuiswerken zijn absoluut wat waard.
De kantoorwereld is aan het veranderen, maar dat gaat niet makkelijk en al helemaal niet snel. Alle kantoorgebouwen bestaan nog steeds, ze staan nu leeg of worden minimaal gebruikt, maar ze staan er wel. Dat is kapitaal, niet alleen geïnvesteerd, maar ook een maandelijkse kostenpost. Dat er nu geen mensen zitten betekend niet dat er geen geld wordt uitgegeven (al is het wel minder).
Hoe dan nu verder?
Ben je serieus met je kantoorbaan dan zul je iets moeten. Zorg dat je over een werkplek kunt beschikken die voldoet aan wat jij nodig hebt. Dat is meer dan stroom en internet! Misschien is een aanpasbaar bureau dat ook gebruikt kan worden als sta-bureau wel heel belangrijk? Een goede bureaustoel? Ergonomische alles?
Pas op met het genoegen nemen met te weinig, je mentale gezondheid, maar ook je fysieke gezondheid heeft jouw aandacht nodig.
Als je een thuiskantoor inricht is dat dus best een investering en dan zit je alsnog thuis.
Kantoorverhuur bestaat eigenlijk maar minimaal, dus hoe nu verder?