Wat een periode, wat een tijd, hoe vreemd en raar. Nog niet zo heel lang geleden hadden we ons ‘dit’ nooit voor kunnen stellen, maar nu leven we toe naar een ‘nieuw normaal’.
Vreselijk
Ik wil beginnen met het feit dat ik het betreur dat deze tijd zoveel leed met zich mee brengt. Het is ongekend wat het verlies van een dierbare met je doet en dat (proberen) te voorkomen is de moeite waard.
Tegelijkertijd is het ook onmogelijk, in dit leven noemen we sterven een gegeven. Als je geboren bent, zul je ook sterven is dan wat men als harde realiteit tegen je zegt.
Toch… sterkte voor iedereen die verlies te verwerken heeft, het is eigenlijk altijd ‘te vroeg’.
Nederland
Deze post heeft als titel “Thuiswerken” en ondanks het feit dat het vooral komt door COVID is het toch mijn onderwerp.
Nederland was volgens de statistieken altijd al een voorloper in het thuiswerken, 14% van de Nederlandse werknemers werkt regelmatig thuis. Deze gegevens zijn van voor de maatregelen.
Kortom Nederland was al een voorloper als het gaat om thuiswerken.
Toch was er op veel plaatsen nog terughoudendheid over thuiswerken.
Zijn de werknemers dan wel aan het werk? Of zijn ze alleen maar bezig met de kinderen of het huishouden? Zitten ze misschien niet heel de dag buiten in de zon te niksen?
Hoewel ik die gedachte begrijp is het niet hoe je naar je werknemers zou moeten kijken. Deze gedachten laten zien dat er onvoldoende vertrouwen is in de werknemers.
Onlangs heb ik hier een duidelijk artikel over gelezen en het lijkt me niet heel nuttig om dat hier te herhalen.
Lees dat zelf hier:
Mijn ervaring
Zelf werk ik nu al weken thuis en voor deze tijd werkte ik incidenteel thuis. Kortom het is toch een soort van nieuw. Tot op heden gaat het echter enorm goed. In de opstart fase ervaarde ik nog wel wat vertraging, maar inmiddels kan ik mijn werkzaamheden thuis doen alsof ik op kantoor ben. Misschien dat het zelfs nog wel sneller gaat. Eerlijk is eerlijk het gaat ook echt sneller.
Minder aanloop
Op kantoor staat er met grote regelmaat wel iemand aan mijn bureau met een vraag, een opmerking of gewoon een fijn gesprek. Hiermee omgaan is onderdeel van mijn werk, maar nu ik thuiswerk is dat toch anders. De vragen krijg ik nog steeds (gelukkig), maar nu via andere wegen en zijn ze makkelijker zelf in te plannen.
Kortom het is niet langer heel de dag door aandacht verleggen en dat zorgt voor een enorme tijdswinst.
Nu is het ook zo dat het stukje contact toch echt wel belangrijk is, ik merk dat als ik dan op kantoor ben (soms even documenten halen/brengen) dat ik veel tijd kwijt ben aan praatjes. Heerlijk en een gemis aan het thuis werken, een mooie balans daarin vinden is wat mij betreft nodig.
IT-problemen
Veel mensen ervaren problemen met de hardware of software die nodig zijn om het werk correct uit te voeren. In alle eerlijkheid, de functionaliteit die ik thuis heb is beter dan die op kantoor. Ook de programma’s die ik gebruik lijken sneller te reageren dan op kantoor, misschien is dan toch de internetverbinding thuis beter? Hoe dan ook, ik ben goed met IT en kan eigenlijk zo ongeveer alle issues zelf thuis oplossen en dat is een groot voordeel.
Autonomie
Voor mijn motivatie is autonomie enorm belangrijk en ik merk dat ik met thuiswerken hierin ook echt enorme motivatie van krijg. Ik heb de vrijheid om zaken te doen zoals ik ze wil doen en (tot op zeker hoogte) wanneer ik ze wil doen.
Persoonlijk heb ik altijd grote moeite gehad met de mentaliteit van uren maken. Uiteraard snap ik dat het belangrijk is om aanwezig te zijn op afgesproken tijden, daarvoor krijg je immers salaris. Wat ik bedoel is dat ik bij sommige banen heb ervaren dat ik betaald werd voor aanwezigheid en niet voor verricht werk.
Competentie
Bij het thuiswerken loop ik tegen het volgende punt aan dat mij motivatie verschaft en dat is competentie. Werk moet uitdagend zijn en bij je kwaliteiten (vermogen) passen. Te makkelijk en je raakt je motivatie kwijt, te moeilijk en… nou ja… eigenlijk hetzelfde.
Zoals ik al had geschreven is mijn werktempo thuis sneller en dat betekend dat ik meer gedaan krijg. Onderdeel van mijn ervaren uitdaging is werkdruk en hoe sneller ik werk des te lager wordt de werkdruk.
Dit betekend uiteraard dat ik tijd en ruimte heb om zaken op te pakken die (te) lang zijn blijven liggen. Zaken die in zichzelf al voldoende uitdaging hebben en mijn volledige aandacht vragen. Kortom mijn competentie wordt aangesproken op meer dan werkdruk en dat is geweldig.
Werktijden
Nu komen we bij een punt waar ik in het thuiswerken nog moeite mee heb. Een volledige werkdag van ruim 8 uur ervaar in de thuiswerksituatie als zwaarder dan op kantoor. Het kost me echt serieus meer energie.
Nu kan ik verklaringen zoeken in de micro-pauzes die ik op kantoor wel heb, gesprekjes met collega’s, wandeling naar het koffieapparaat, even rondlopen om vragen te stellen, etc.
Tegelijkertijd heb ik al beschreven dat ik thuis eigenlijk meer werk verzet krijg dan op kantoor en dat kost uiteraard ook energie.
Een manier om dat energieniveau op pijl te houden is om ook thuis correcte pauzes in te lassen. Even wandelen, goed lunchen, benen strekken. Het is dan ook niet erg als je iets langer pauze neemt in deze thuiswerksituatie, het is namelijk makkelijk weer in te halen zonder dat je naar je werk moet reizen. Wederom komt de flexibiliteit naar boven als eventuele oplossing.
Onderaan de streep
Wat mij betreft is thuiswerken een geweldige oplossing. Taken die meer focus vereisen krijgen de benodigde aandacht. Met alle digitale middelen van vandaag de dag is communiceren ook totaal geen belemmering. Geen woon/werk verkeer, dat scheelt tijd, milieu en files.
Het ontbreken van (face-to-face) persoonlijk contact ervaar ik wel als een gemis. Soms wil of moet je iemand gewoon even in de ogen kijken bij een overleg.