Tussen hufters en helden

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Het is een bijzondere tijd, ook wel te omschrijven als een moeilijke tijd, maar mensen zouden mensen niet zijn als ze niet zouden leren. Een uitspraak die ik met enige regelmaat in mijn gesprekken gebruik en waar ik nog steeds achter staat is: “als je stopt met leren, ben je dood”, uiteraard mag je daarvan vinden wat je wil.

Stress

Ik wil altijd geloven dat wanneer een mens onder enige druk staat je zijn ware aard tevoorschijn ziet komen. Mensen doen zich vaak anders voor dan dat ze zijn, maar het onderdrukken van de ware aard is moeilijker onder druk. Dat zie ik ook in deze hele COVID crisis. Opeens spreken we over helden van de zorg, helden in vitale beroepen, helden dit, helden dat. Super mooi! Waardering geven is iets waarvan ik vind dat we van nature veel te weinig doen.
De andere kant is dat er ook enorme hufters blijken te bestaan. Een echtpaar dat de ziekenhuizen probeert op te tillen voor enorme bedragen met de belofte mondkapjes te kunnen leveren.

Waar ligt de focus?

Heel belangrijk om je te beseffen waar je focus ligt. Waar jij tijd en aandacht aan besteed groeit namelijk. Kortom ben je alleen maar bezig met het negatieve dan zal je zelf negatiever worden en steeds meer negatiefs zien.
We hebben de mogelijkheid om onze focus te verleggen. Aan jou de keuze waar je aandacht aan wil schenken. Wat ik hier niet probeer te zeggen is dat je al je problemen maar moet negeren, dat is namelijk de meest slechte copingstijl die er is.

Om mijn punt te verduidelijken probeer ik met een aantal heldere voorbeelden te komen. Op dit moment kan ik mijn aandacht volledig richten op de negatieve berichten, zoals de mondkapjesscam of het verzorgingstehuis zonder personeel of nog tal van andere nieuwsberichten. In plaats daarvan kan ik me ook richten op de behulpzaamheid die naar boven komt bij mijn medemensen, de ‘can-do’ mentaliteit die op zoveel plekken getoond wordt.
Ik zou me kunnen focussen op het feit dat ik niets meer mag, ik mag niet eens lekker winkelen, uit eten of naar de kapper. Ik mag niet naar mijn vrienden, familie of zelfs mijn werk.
Anders bekeken mag ik nog steeds boodschappen doen, wandelen en van de natuur genieten, lezen, schrijven, heerlijk lunchen met een lekker kop koffie in de zon. Enige dat mij gevraagd wordt is om dit weldoordacht te doen (op gepaste afstand, etc). Sowieso geen slecht idee, dingen weldoordacht te doen.

Volledige vrijheid

Graag wil ik benadrukken dat we nog steeds de volledige vrijheid hebben om te doen wat we willen. Uiteraard voeg ik hieraan toe dat je wel zelf de consequenties moet dragen. Wil je een enorme hufter zijn en rijk worden over de rug van de zwakken? Het mag, maar besef je wel dat er een afstraffing tegenover kan staan vanuit andere mensen. Zelfs al volgt er geen afstraffing vanuit andere mensen dan heb je alsnog zelf te leven met wat je op je kerfstok hebt.
Onderdeel van ons mens zijn is dat we kunnen leren en ons kunnen aanpassen. Deze situatie zorgt voor een drastische verandering in onze dagelijkse routine en dat is een zegen en een vloek. Hoe ga je ermee om? Ben je inderdaad de kleine zelfstandige die opeens de winkeldeuren heeft moeten sluiten? Je kunt je bij de situatie neerleggen en bij de overheid aankloppen voor steun, maar je kunt ook je situatie herzien en mogelijk ondernemen op een andere manier? Investeer in de website, bel je volledige klantenbestand met een ludieke actie.
Je doet het niet alleen, dat is iets goeds om te beseffen. Als je een onderneming hebt of je kunt je werk niet meer uitvoeren dan is het goed om eens na te denken over wat je eigenlijk leverde aan de samenleving. Welk deel van de economie nam jij deel in? Zoek naar de meerwaarde die ‘jij’ kunt en wilt leveren. Dan kom ik terug bij het niet alleen gedeelte. De economie heeft inbreng nodig van mensen, ons allemaal, om te kunnen bewegen, groei, krimp.
Kleine toevoeging: mocht de overheid je tegemoet komen met een regeling… aanpakken!!

Wie wil je zijn?

Een hufter of een held? De helden uit films, boeken en verhalen zijn vaak eenlingen, de helden in de wereld om ons heen bestaat ook uit eenlingen, maar samen maken we dat duidelijk.
De keuze is aan jou, telkens weer, dag in dag uit.
Kies bewust, leef met de consequenties.
Wie wil je zijn?

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply