Vandaag heb jij een nieuwe kans gekregen

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Vandaag is een nieuwe dag, dat betekend dat jij een nieuwe kans heb gekregen. Waar ga jij deze kans aan besteden? Je hebt echt zelf de keuze.

Vroeger was alles beter

Het is waar dat je vreugde kunt vinden in het verleden, in je herinneringen en dat is prima. Toch is ook hier een gevaar in te vinden. Wij mensen verlangen naar een goed gevoel en dat ligt ook vaak als oorsprong onder verslavingen. Ook het ‘verlangen’ naar het verleden kan een verslaving zijn. Constant bezig zijn met die goede herinneringen kunnen verslavend werken, je voelt je beter wanneer je denkt aan het verleden, maar wat zegt dat over het heden en je toekomst?

Kennis is macht

Vaak is weten hoe iets werkt al voldoende om het te kunnen veranderen. Inzicht in hoe of waarom je iets doet kan voldoende zijn om dat gedrag te veranderen. Ook in dat opzicht is kennis macht, het geeft je de keuze om het te veranderen. Als jij je niet bewust bent van het gedrag dat je vertoont, kun en zal je het zeker niet veranderen.
Daarom kan lezen een superkracht zijn.

Het verleden kun je niet veranderen

We zijn als mensen heel veel bezig met ons verleden. Onze herinneringen zijn belangrijk en dat ga ik niet ontkennen. Ze zorgen ervoor dat je bent wie je bent en denkt wat je denkt, dus doet wat je doet. Als je in het verleden een negatieve ervaring heb gehad met duiken, zul je minder snel geneigd zijn weer te gaan duiken. Logisch, je hebt ‘geleerd’ van je eerdere ervaring. De vraag is echter of het terecht is!?

Vorige keer dat ik iemand geloofde ben ik gruwelijk bedrogen! Ik vertrouw nooit meer iemand…

Je kunt het verleden niet veranderen, het is gebeurd en het kan gewoon weer gebeuren. Het probleem is echter dat het verleden het heden (en ook de toekomst) dusdanig kan beïnvloeden dat je niet langer groeit of plezier hebt.

Geneigt tot het negatieve

Mensen zijn beter in het onthouden van het negatieve dan het positieve. Een compliment zijn we eerder vergeten dan een rot opmerking. Dit is een universeel ding en is dus iets waar iedereen mee te maken heeft.
NYTimes artikel 1
Toch is het niet iets waar je last van moet hebben. Er zijn mensen die dingen makkelijker van zich af kunnen zetten, dingen vergeten. Dat is blijkbaar iets waar we beter in kunnen worden.
NYTimes Artikel 2
Zoals eerder al genoemd is inzicht misschien wel enorm nuttig in deze situatie.

Het geheugen is niet perfect?

Onderwerp van veel discussies en ruzies is het geheugen. Je weet zeker dat iets zo is, maar de ander weet zeker dat het anders was. Het kan zomaar zijn dat beide personen geen gelijk heeft. Het geheugen is niet perfect, althans… het geheugen legt dingen niet letterlijk vast, zoals een camera dat doet. Ons geheugen zorgt ervoor dat je dingen onthoudt die voor jou belangrijk zijn. Het zorgt ervoor dat je dingen onthoudt op jouw manier.
Denk je terug aan een gebeurtenis uit je kindertijd, dan kun je er zeker van zijn dat je details veranderd hebt, dat het anders is gebeurd dan hoe jij je het herinnert. Dat is niet erg, dat is noodzakelijk! Ons brein verwerkt wat we zien, horen, voelen, meemaken, het legt het niet vast. Verwerken van de gegevens betekent dat het vermengt wordt met wat er al in je geheugen opgeslagen ligt.

De functie van onze herinneringen

Onze herinneringen zorgen ervoor dat we weten wat we wel of niet moeten doen. Ze zorgen ervoor dat we weten wie we zijn en wie anderen zijn. Ze zijn de basis voor onze acties. Ons geheugen heeft drie basisfuncties: coderen, opslaan en terughalen. Het is goed om je te beseffen dat ons geheugen er is om ons te dienen, niet andersom!
Eigenlijk is dat de kern van deze post. Laat je herinneringen niet bepalen wat je doet, maar gebruik je herinneringen om op een juiste manier te leven.
Blijf niet hangen in je vervelende jeugd, de ontrouw van je partner, het verlies van je baan, of wat voor gebeurtenis dan ook. Op welke manier dan ook… boosheid, verdriet, angst. Uiteraard is er een plaats voor dat alles, het is alleen niet de bedoeling dat je jezelf daardoor beperkt.
Jij hebt de keuze! Het is een nieuwe kans!

Don’t waste your miracle on your pain!

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply