Vreugde, pijn, tegenslagen, meevallers en chemische balans

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Onlangs hoorde ik het verhaal van een man die gediagnosticeerd is met chronische depressie. Medicijnen zorgde er niet voor dat het beter werd, eigenlijk alleen slechter. Ze maakte hem een ander mens die niet meer kon functioneren zoals hij zou willen en dat was reden genoeg om nog meer last te krijgen van de depressie. Een schrijnend verhaal met als afsluiter dat hij heeft leren leven met… volgens eigen zeggen. Het raakt mij omdat er zoveel herkenbaar is in het verhaal.

Emoties

Emoties kunnen ervoor zorgen dat je alle kanten op schiet. Het ene moment zit je vol in de wolken en het volgende moment ben je zo hard op de grond terecht gekomen dat je in een diepe put zit. Ik schrijf dit in de je vorm, maar zou het eigenlijk heel dicht bij mezelf moeten houden. Wat zijn emoties vreemde dingen, ik weet dat anderen mij niet als heel emotioneel zien, maar ik zal een geheimpje verklappen: dat is uiterlijk.

Ik praat niet graag over mijn emoties, voor mij is praten over mijn emoties vaak een herbeleven van. Natuurlijk kan dat goed zijn, een stuk herstel en verwerking zeggen we dan in de psychologie, maar leuk is het niet en mijn neiging om die gesprekken te vermijden is behoorlijk groot. Je zou kunnen zeggen dat ik niet veel heb met emotiegerichte coping.

Omstandigheden

Alles wat er met je gebeurd heeft invloed op je interne chemische huishouding. Bijzonder en wonderlijk als je het mij vraagt! Hoe kan het dat alles zo bijzonder in elkaar past en (over het algemeen) goed gaat? Terwijl er maar een heel klein verschil nodig is om ervoor te zorgen dat het echt gruwelijk mis gaat in een mensenlichaam (het hoofd hoort daar natuurlijk bij).

Wij hebben vandaag een week geleden een hond opgehaald die we nu onze hond kunnen noemen. Natuurlijk een geweldig vreugdevolle gebeurtenis. Tegelijk brengt het ook momenten van ergernis met zich mee, niet vreemd het dier is pas 7 maanden oud en is opgevangen vanaf een straathond bestaan levend aan de snelweg. Als ze dan een plasje binnen laat (wat twee keer gebeurd is in de afgelopen week) dan doet dat iets met je, of de gebeurtenis nou begrijpelijk is of niet. Twee filmpjes die ik gemaakt heb, leuk om eens te kijken voor een indruk van onze nieuwe hond Nala:
Filmpje 1 – uitlaten op dag 2
Filmpje 2 – mee in de auto op dag 6
Als ze dan opeens weer zo enorm goed luistert dat je je afvraagt hoe dat kan voor een ex-straathond kun je weer helemaal in de vreugde zijn. Gaat ze dan opeens achter een kip aan waarbij de veren in het rond vliegen… nou ja… vul de emoties maar in.

Waarheid

Ik leg zelf vaak en snel de link met de Bijbel en daar kun je wel of niet iets mee hebben, maar voor mij is dat de bron van alle antwoorden. Overigens meer dan goed te rijmen met mijn opleiding in de psychologie. De psychologie ontdekt eigenlijk niets nieuws, ze herontdekken zaken die al in de Bijbel beschreven staan. Kortom ze bewijzen dat de Bijbel waar is.

Voor mij is dan ook wat er in de Bijbel staat meer waar dan wat mijn zintuigen oppikken. Je zintuigen kunnen het absoluut mis hebben, denk aan simpele dingen als optische illusies, fomo (fear of missing out), hallucineren dat je je telefoon voelt of hoort trillen.

Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u.

Filippenzen 4:4 – HSV

Daar een mooie tekst om eens te lezen en nog eens te lezen. Is het mogelijk om altijd blij te zijn? Dat is niet wat er staat, deze tekst is een opdracht verblijd u. Als je deze opdracht als een enorme last ervaar? Dan is het tijd om ook dat bij Jezus te brengen, Zijn last is licht en zijn juk is zacht. Het is geen zware en onmogelijke opdracht.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply