Johan van Breugel als auteur

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Zelf denk ik een duidelijk beeld te hebben van wie ik ben en van wat ik wil uitdragen. Ik merk echter dat het moeilijk is om dit te verwoorden en naar buiten te brengen. Middels dit bericht hoop ik te verduidelijken wat voor boeken ik schrijf en wat ik daarmee wil bereiken. Het lezen van dit bericht is een manier om mij (en mijn werk) beter te leren kennen! En voor mij een manier om mijzelf te kunnen uiten.

Fictie

Ik zie mijzelf voornamelijk als fictieschrijver. Dat betekent overigens niet dat wat ik schrijf niet waar is, mijn inspiratie komt uit verschillende onderdelen van mijn leven. De dingen die ik zelf meemaak, de verhalen die ik hoor van anderen en verder weg nog de verhalen die mij bereiken via indirecte bronnen.

Creativiteit is simpelweg dingen verbinden. Als je creatieve mensen vraagt hoe ze iets deden, voelen ze zich altijd een beetje schuldig. Ze deden het niet echt, ze zagen gewoon iets. Voor hun leek het al snel iets vanzelfsprekends. Dat komt doordat ze hun ervaringen konden verbinden en daaruit nieuwe dingen konden creëren.

Steve Jobs

Creativiteit is onuitputtelijk. Hoe meer je het gebruikt, hoe meer je ervan krijgt.

Maya Angelou

Mijn boeken zijn dan ook eigenlijk het samenkomen van de dingen die ik al weet op een nieuwe en nog niet bestaande manier. Heb je een stuk gelezen uit mijn verhalen en ben je benieuwd waar het vandaan komt? Vraag het me gerust. Graag zelfs! Ik ben altijd bereid om in gesprek te treden over wat ik op papier zet.

Griezelig

Mijn boeken zijn bedoeld om de lezer mee te nemen in een wereld vol spanning. Je zou het kunnen beschrijven als griezelig of eng, maar dat is in essentie niet helemaal waar. Het is mijn bedoeling om telkens weer het spanningsveld te zoeken tussen goed en slecht. Ik merk bij mezelf dat ik makkelijk kan schrijven over de werken van de duisternis, maar nooit zonder de aanwezigheid van hoop.

Eigenlijk is dat ook precies wat ik in het leven vaak zie.
Als ik het zo mag schetsen: De duivel stelt zich zichtbaar en duidelijk op, maar de aanwezigheid van God is niet te ontkennen wanneer je ogen open gaan, Zijn aanwezigheid is dan overal.
Met andere woorden: De duivel gebruikt een ‘in your face’ techniek, terwijl God zich niet opdringt.

Ik ben overigens ook van mening dat het echte leven best wel griezelig kan zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de geestelijke wereld echt is en dus dat de strijd tussen het goede en het kwade werkelijk om ons heen gaande is.

Een Doel

Met mijn boeken heb ik eigenlijk altijd wel een doel, een bedoeling, een boodschap die ik mee wil geven aan de lezers. Naast het doel dat het vermakelijk is en goed tot de verbeelding spreekt.

Ik weet dat er echter meer dan één doel te bedenken is per boek en dat kan per lezer ook verschillen. Om die reden is het soms lastig om te praten over ‘het doel’. Als ik al een algemeen doel kan en wil beschrijven dan is dat wel “mensen helpen dat hun ogen geopend worden voor de werkelijkheid van de geestelijke wereld, met Jezus als Overwinnaar.”

Schrijven kost wat

Wanneer ik met mensen praat over mijn boeken dan kom ik heel verschillende gedachten tegen. Sommigen vragen mij wanneer het vervolg uitkomt en dan hopen ze op “volgende week”. Anderen die vragen waarom mijn boeken zo duur zijn, terwijl vergelijkbare boeken minstens even duur zijn. Ook gebeurd het dat mensen het leven van een ‘auteur’ zien als een luizenleven, of juist als onmogelijk.

Wat ik merk is dat het besef bij mensen soms wat achter blijft op de werkelijkheid. Het schrijven van een boek kost tijd, veel tijd! En wanneer je het zonder (grote) financiële investeringen probeert te doen nog meer tijd. Zelfs wanneer je alles zelf doet, schrijven, proeflezen, herschrijven, editen, corrigeren, letter zetten, ontwerpen van een omslag, correct maken van het bestand, publiceren, verkoopkanalen zoeken en marketing, dan nog kost het geld. Het is dan ook niet snel een rendabel beroep.

Persoonlijk probeer ik waar mogelijk elke dag wel aandacht te besteden aan mijn schrijfwerk. Probeer is daar het sleutel woord, het lukt me op heel veel dagen niet door de activiteiten van het leven. Zonder tijd te besteden aan het schrijven is er echter nooit een eindproduct! Dat klinkt heel logisch, maar toch is het iets dat telkens weer duidelijk moet zijn, schrijven is noodzakelijk om een boek uit te brengen.

Motivatie

Om te blijven schrijven is het belangrijk om gemotiveerd te zijn, of jezelf ertoe te zetten. Wanneer ik eenmaal aan het schrijven ben komt het over het algemeen wel goed. Dan is het een kwestie van blijven zitten en schrijven. Starten is in veel gevallen een groter probleem, de redenen zijn talrijk en soms (misschien wel vaak of altijd) te labelen als ‘smoesjes’. Teveel andere dingen te doen, geen rust in mijn hoofd of in mijn omgeving, gebrek aan inspiratie.

Schrijven is voor mij een activiteit die ik als “geweldig” omschrijf. Heerlijk bezig met mijn gedachten en het geduldige papier. Of het genadige van een pagina op een computerscherm. Ik kan schrijven zonder dat iemand het ooit hoeft te lezen, dat geeft rust. De motivatie die ik ervaar is dan ook veelzijdig, veel daarvan gaat echter om het schrijven en niet om het eindproduct.

Het eindproduct

Uiteindelijk is er een eindproduct! Een boek, geprint en wel, klaar om de wereld in te gaan. Dat gevoel is geweldig! Tegelijkertijd ben ik dusdanig zelfkritisch dat de euforie tijdelijk is.
“Vinden anderen het wel goed genoeg?”
“Vinden ze het boek wel waard wat ze ervoor hebben betaald?”
“Vinden ze het zonde van hun tijd?”
“Vind ik het zelf wel goed genoeg?”
“Ben ik er zelf eigenlijk wel blij mee?”

Helaas merk ik bij mezelf dat ik mijn eigen werk vaak onderuit haal. Iets dat helemaal niet nodig is, de tijd die het mij heeft gekost om het naar buiten te brengen is waardevol geweest of anderen dat nou vinden of niet. Dus zelfs als niemand mijn boek koopt of leest, dan nog is het iets om trots op te zijn. Een gedachte waar ik mezelf misschien wat vaker aan zou moeten herinneren.

Overigens geloof ik zeker dat mijn boeken een doelgroep hebben die er intens van kan genieten. Het is alleen van belang dat mijn boeken (en ik als schrijver) met hen in contact kom.

Dus een les die ik moet leren is om kritisch te zijn op mijn werk en ervoor zorgen dat het zo goed mogelijk is, maar tegelijkertijd het ook op waarde moet schatten en moet waarderen.

Contact

Heb je vragen? Opmerkingen? Tips? Of wil je gewoon even doorpraten?
Neem contact op! Dat kan via Social media (zie onderaan deze website), het contactformulier of in het echte leven wanneer je me tegenkomt.

Deze post delen op Social Media:

Leave a Reply